CEOI 2016 Logo
 
23. SREDNJOEUROPSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA
 
Piatra Neamt, Rumunjska, od 18. do 23. srpnja 2016.
 
Po četvrti put u povijesti održavanja Srednjoeuropske informatičke olimpijade, Rumunjska je dobila priliku biti domaćin ovog prestižnog informatičkog natjecanja. Za grad domaćin ovog puta izabran je Piatra Neamt i Fakultet informatike gdje će se ovo natjecanje održati od 18. do 23. srpnja 2016. godine.
Srednjoeuropska informatička olimpijada (Central European Olympiad in InformaticsCEOI), jedno je od najjačih regionalnih informatičkih natjecanja u svijetu a okuplja reprezentacije iz sljedećih država članica: Češka, Hrvatska, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija, kao i gostujuće reprezentacije na CEOI 2016: Bugarska, Gruzija, Moldavija i Švicarska.
Republiku Hrvatsku će na ovom natjecanju zastupati tim sastavljen od četiri učenika srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 2. travnja), te Izbornim pripremama (Zagreb, od 11. do 14. travnja).
 
Adrian Satja Kurdija, Frane Kurtović, Marin Kišić, Vilim Lendvaj, Domagoj Bradač i Josip Kelava
 
U reprezentaciji Hrvatske na CEOI 2016 nastupit će učenici:
  • Domagoj Bradač, 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • Vilim Lendvaj, 2. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • Marin Kišić, 3. razred, Prva gimnazija Varaždin
  • Josip Kelava, 3. razred, Prva gimnazija Varaždin
S članovima hrvatske informatičke reprezentacija putuju i njihovi stručni voditelji Adrian Satja Kurdija i Frane Kurtović.
Prema pravilima, CEOI natjecanje sastoji se od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima Pascal i C/C++ pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
Nastup naših mladih informatičara na 23. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi, kao i jednotjedne stručne pripreme, organizirao je Hrvatski savez informatičara.
Program se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 18. srpnja 2016.
Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik