CEOI 2018 Logo
 
25. SREDNJOEUROPSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA
 
Varšava, Poljska, od 12. do 18. kolovoza 2018.
 
SREBRO I BRONCA ZA MLADE HRVATSKE INFORMATIČARE
 
Na 25. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi - CEOI 2018, koja se od 12. do 18. kolovoza održala na Fakultetu matematike, računarstva i mehanike Sveučilišta u Varšavi naša informatička reprezentacija i ove je godine ostvarila zapažen uspjeh.
U konkurenciji 55 natjecatelja iz osam država članica (Češka, Hrvatska, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija) te gostujućih reprezentacija (Austrija, Azerbajdžan, Gruzija, Italija i Švicarska) mladi hrvatski informatičari osvojili su JEDNU SREBRNU i JEDNU BRONČANU medalju.
 
Leonard Inkret, Paula Vidas, Josip Klepec i Dominik Fistrić
Leonard Inkret, Paula Vidas, Josip Klepec i Dominik Fistrić
 
Medalja Ime i prezime Razred/Škola
SREBRO JOSIP KLEPEC 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
BRONCA PAULA VIDAS 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
- DOMINIK FISTRIĆ 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
- LEONARD INKRET 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
 
Hrvatsku su na ovom natjecanju zastupali učenici srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 25. ožujka) i Izbornim pripremama (Zagreb, od 4. do 6. travnja), a s njima su bili i njihovi stručni voditelji Ivan Paljak i Stjepan Požgaj, kao i Krešimir Malnar, član Upravnog odbora Međunarodne informatičke olimpijade i, od nedavno, Upravnog odbora Europske juniorske informatičke olimpijade.
Prema pravilima, CEOI natjecanje sastoji se od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C/C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
Nastup naših mladih informatičara na 25. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi, kao i dvotjedne stručne pripreme, organizirao je Hrvatski savez informatičara. Program se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Varšavi, 17. kolovoza 2018.
Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik