CEOI 2018 Logo
 
25. SREDNJOEUROPSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA
 
Varšava, Poljska, od 12. do 18. kolovoza 2018.
 
Po četvrti puta u povijesti održavanja Srednjoeuropske informatičke olimpijade, ali prvi puta u glavnom gradu, Poljska je ovogodišnji domaćin ovog jakog i prestižnog regionalnog natjecanja u programiranju. Samo natjecanje održava se na Fakultetu matematike, računarstva i mehanike Sveučilišta u Varšavi, instituciji poznatoj po svojim zapaženim uspjesima na studentskim natjecanjima, od 12. do 18. kolovoza 2018. godine.
Srednjoeuropska informatička olimpijada (Central European Olympiad in InformaticsCEOI), jedno je od najjačih regionalnih informatičkih natjecanja u svijetu a okuplja reprezentacije iz sljedećih država članica: Češka, Hrvatska, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija, kao i gostujuće reprezentacije na CEOI 2018: Austrija, Azerbajdžan, Gruzija, Italija i Švicarska.
Republiku Hrvatsku će na ovom natjecanju zastupati tim sastavljen od četiri učenika srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 25. ožujka), te Izbornim pripremama (Zagreb, od 4. do 6. travnja).
 
Josip Klepec, Leonard Inkret, Paula Vidas i Dominik Fistrić
Josip Klepec, Leonard Inkret, Paula Vidas i Dominik Fistrić
 
U reprezentaciji Hrvatske na CEOI 2018 nastupit će učenici: a s članovima hrvatske informatičke reprezentacije putuju i njihovi stručni voditelji Ivan Paljak i Stjepan Požgaj, kao i Krešimir Malnar, član Upravnog odbora Međunarodne informatičke olimpijade i, od nedavno, Upravnog odbora Europske juniorske informatičke olimpijade.
Prema pravilima, CEOI natjecanje sastoji se od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C/C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
Nastup naših mladih informatičara na 25. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi, kao i dvotjedne stručne pripreme, organizirao je Hrvatski savez informatičara. Program se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 14. kolovoza 2018.
Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik