EJOI 2018 Logo
 
2nd EUROPEAN JUNIOR OLYMPIAD IN INFORMATICS - EJOI 2018
 
2. EUROPSKA JUNIORSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA 2018
 
Innopolis, Rusija, od 26. srpnja do 1. kolovoza 2018.
 
Nakon cijelog niza natjecanja (od listopada 2017. do svibnja 2018.) na kojima su se mladi informatičari programeri - učenici osnovnih škola korak po korak probijali prema hrvatskoj juniorskoj informatičkoj reprezentaciji, od čega bismo izdvojili sudjelovanje na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 24. ožujka 2018.), kao i na Juniorskim izbornim pripremama (Zagreb, od 11. do 13. svibnja 2018.) došao je i trenutak za nastup najboljih mladih hrvatskih informatičara u ovoj školskoj godini na 2. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi - European Junior Olympiad in Informatics koja se ove godine održava u Innopolisu, Rusija, gdje uz Hrvatsku nastupaju i reprezentacije iz 21 europske zemlje.
 
Patrik Pavić, Dorijan Lendvaj, Bernard Inkret i Fran Babić
Patrik Pavić, Dorijan Lendvaj, Bernard Inkret i Fran Babić
 
Učenici koji nastupaju za našu juniorsku reprezentaciju su:
 
1. Patrik Pavić, 8. razred, OŠ Ante Kovačića Zagreb
2. Dorijan Lendvaj, 8. razred, OŠ Popovača
3. Bernard Inkret, 8. razred, OŠ Rude
4. Fran Babić, 7. razred, OŠ Eugena Kumičića Velika Gorica
 
a s članovima hrvatske juniorske informatičke reprezentacija putuju Nikola Dmitrović, prof. savjetnik, odgovorni voditelj, Adrian Satja Kurdija, stručni voditelj i Krešimir Malnar, član Upravnog odbora Olimpijade (IOI International Committee).
 
Program 2. EJOI-a tijekom sedam dana obuhvaća:
- svečano otvorenje
- probno natjecanje i dva dana natjecanja
- organizirane izlete, razgledavanje turističkih i kulturnih znamenitosti, sportske aktivnosti, zabavu, društvene igre i druženje natjecatelja u slobodno vrijeme
- završnu svečanost s dodjelom medalja
 
 
Ovo natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskim jezicima C++ i Java. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (rođeni 2003. godine ili mlađi) i dva voditelja.
 
Kako bi mladi hrvatski olimpijci na ovoj olimpijadi ostvarili što bolji uspjeh, tijekom Kampa mladih informatičara Hrvatske (Krk, od 27. lipnja do 7. srpnja) održane su intenzivne pripreme na kojima su članovi naše reprezentacije kroz cjelodnevni osmišljeni program prisustvovali predavanjima najboljih stručnih suradnika Hrvatskog saveza informatičara, kao i rješavali zadatke s prošlih međunarodnih natjecanja.
 
Organizacija izbora tima, pripreme i odlazak na 2. europsku juniorsku informatičku olimpijadu dio je plana i programa Hrvatskog saveza informatičara koji se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Innopolisu, 28. srpnja 2018. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, tajnik