HONI Logo
 
HRVATSKO OTVORENO NATJECANJE U INFORMATICI
 
Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici odnosno Croatian Open Competition in Informatics natjecanje je u programiranju putem Interneta na koje se mogu prijaviti svi zainteresirani učenici iz Hrvatske i cijelog svijeta.
 
Ovaj je program Hrvatski savez informatičara pokrenuo 2006. godine s ciljem priprema nadarenih učenika informatičara osnovnih i srednjih škola Hrvatske za informatička natjecanja, te za natjecanja i pripreme mladih informatičara Europe i Svijeta prije međunarodnih natjecanja. HONI je nastao po uzoru na neka druga međunarodna informatička natjecanja, a ranijih je godina postojao u sličnom obliku - na domaćoj razini Hrvatska programerska liga, a na međunarodnoj Internet online contest.
 
Kroz jedanaest godina održavanja HONI se profilirao u značajno i dobro prihvaćeno informatičko natjecanje koje bilježi veliki odaziv natjecatelja. Velike pohvale ovom programu dao je i Međunarodni informatički olimpijski odbor, koji nadzire Međunarodnu informatičku olimpijadu (International Olympiad in Informatics - IOI).
 
Natjecanje se odvija tijekom cijele školske godine kroz četiri kola u prvom polugodištu (listopad-prosinac), tri kola u drugom polugodištu (siječanj-ožujak), te dodatno kolo za natjecatelje iz cijeloga svijeta (COCI) sa zadacima s Hrvatske informatičke olimpijade. Svako kolo sadrži osam zadataka od koji se šest težih prevode na engleski jezik za natjecatelje izvan Hrvatske.
 
Učenici iz Hrvatske mogu se natjecati u službenoj konkurenciji kao članovi ekipa svojih škola ili klubova/udruga pod vodstvom nastavnika odnosno starijeg člana kluba ili udruge.
 
HONI 2017/2018
 
Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici u šk. god. 2017/2018 održat će se kroz sedam kola natjecanja. Svako kolo sastojat će se od trosatnog rješavanja osam zadataka, a dozvoljeni programski jezici su Python, Pascal, C, C++ i Java.
 
Zadaci će biti rangirani po težini s različitim brojem bodova, a prva će četiri zadatka biti primjerenija učenicima osnovnih škola. Svaki natjecatelj moći će rješavati bilo koji zadatak po svom izboru, te će biti objavljeni bodovi svih 8 zadataka, ali ukupni broj osvojenih bodova bit će jednak zbroju bodova 5 zadataka koji tom natjecatelju ukupno donose najviše bodova.
 
Termini održavanja natjecanja su:
 
Pravila natjecanja kao i upute za provedbu možete pronaći ovdje, a primjere zadataka, test podataka i rješenja s prošlogodišnjih HONI natjecanja možete pronaći ovdje.
 
Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici organizira Hrvatski savez informatičara. Program se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
Povjerenstvo za izradu zadataka
 
Tonko Sabolčec, voditelj
 
Mislav Balunović
Adrian Beker
Nikola Dmitrović
Branimir Filipović
Dominik Gleich
Paula Gombar
Marin Kišić
Ivan Lazarić
Mihael Liskij
Adrian Satja Kurdija
Vedran Kurdija
Daniel Paleka
Ivan Paljak
Stjepan Požgaj
Marin Tomić
Ivan Žufić
 
Evaluacija i provedba natjecanja
 
Matej Ferenčević
 
Voditelj programa
 
Krešimir Malnar, tajnik HSIN-a