IOI 2018 Logo
 
30th INTERNATIONAL OLYMPIAD IN INFORMATICS - IOI 2018
 
30. MEĐUNARODNA INFORMATIČKA OLIMPIJADA 2018
 
Tsukuba, Japan, od 1. do 8. rujna 2018.
 
DVA SREBRA I BRONCA ZA MLADE HRVATSKE INFORMATIČARE!
 
U petak, 7. rujna, održana je završna svečanost s dodjelom medalja na 30. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi - International Olympiad in Informatics, koja se od 1. do 8. rujna održala u Tsukubi, Japan, a na kojoj je nastupilo 339 natjecatelja iz 88 zemalja svijeta.
Hrvatski mladi informatičari na ovom su natjecanju osvojili DVIJE SREBRNE i JEDNU BRONČANU MEDALJU.
Ovaj rezultat nastavak je niza odličnih rezultata koje naši mladi informatičari postižu na informatičkih natjecanjima i s kojih se ne vraćaju bez odličja.
 
Josip Klepec, Paula Vidas, Dominik Fistrić, Leonard Inkret i Unknown Subject
Josip Klepec, Paula Vidas, Dominik Fistrić, Leonard Inkret i Unknown Subject
 
Medalja Ime i prezime Razred Škola/klub
SREBRO JOSIP KLEPEC 4 XV. gimnazija Zagreb
SREBRO PAULA VIDAS 4 XV. gimnazija Zagreb
BRONCA LEONARD INKRET 4 XV. gimnazija Zagreb
DOMINIK FISTRIĆ 3 XV. gimnazija Zagreb
 
S mladim informatičarima putovali su i njihovi stručni voditelji doc. dr. sc. Ante Đerek i Ivan Paljak kao i Krešimir Malnar, član Upravnog odbora Međunarodne informatičke olimpijade (IOI International Committee) u mandatu 2011-2014 i 2015-2018, a od nedavno, član Upravnog odbora Europske juniorske informatičke olimpijade u mandatu 2018-2021.
 
 
Za Hrvatsku su na ovom natjecanju nastupili učenici srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi i Izbornim pripremama.
Uz gore navedeni uspjeh, vrijedi istaknuti i rezultat postignut na nedavno održanoj Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi, gdje su naši mladi programeri osvojili jednu srebrnu i jednu brončanu medalju.
IOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima Pascal, C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
Tijekom Kampa mladih informatičara Hrvatske koji se održao u Krku, od 27. lipnja do 7. srpnja, ali i još u dva navrata tijekom kolovoza, održane su intenzivne pripreme na kojima su hrvatski tim pripremali njihovi voditelji, stručni suradnici HSIN-a i bivši olimpijci: Mislav Balunović, Mislav Bradač, doc. dr. sc. Ante Đerek, Adrian Satja Kurdija, Daniel Paleka, Ivan Paljak, Stjepan Požgaj, Marin Tomić i Goran Žužić.
 
 
Nastup naših mladih informatičara na 30. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi organizirao je Hrvatski savez informatičara koji je organizirao i proveo sva prednatjecanja za izbor hrvatske reprezentacije kao i pripreme naših olimpijaca. Program se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
Hrvatska informatička reprezentacija u Zagreb se vraća u nedjelju, 9. rujna, u 12:35 sati (let EK 129, Dubai-Zagreb).
 
U Tsukubi, 7. rujna 2018. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, tajnik