IOI 2018 Logo
 
30th INTERNATIONAL OLYMPIAD IN INFORMATICS - IOI 2018
 
30. MEĐUNARODNA INFORMATIČKA OLIMPIJADA 2018
 
Tsukuba, Japan, od 1. do 8. rujna 2018.
 
Nakon niza natjecanja (od listopada 2017. nadalje) na kojima su se mladi informatičari programeri - učenici srednjih škola korak po korak probijali prema hrvatskoj informatičkoj reprezentaciji, od čega bismo izdvojili sudjelovanje na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 25. ožujka), kao i na Izbornim pripremama (Zagreb, od 4. do 6. travnja), te nakon solidnog uspjeha na 25. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi, došao je i trenutak za nastup najboljih hrvatskih mladih informatičara u ovoj školskoj godini na najvećem i najvažnijem međunarodnom natjecanju - 30. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi - International Olympiad in Informatics koja se ove godine održava od 1 do 8. rujna u Tsukubi, Japan, gdje će uz Hrvatsku nastupiti i reprezentacije iz 86 zemalja svijeta.
 
Josip Klepec, Dominik Fistrić, Paula Vidas i Leonard Inkret
Josip Klepec, Dominik Fistrić, Paula Vidas i Leonard Inkret
 
Učenici koji nastupaju za reprezentaciju su:
1. Dominik Fistrić, 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
2. Leonard Inkret, 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
3. Josip Klepec, 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
4. Paula Vidas, 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
 
a s njima su u Japanu i njihovi stručni voditelji doc. dr. sc. Ante Đerek i Ivan Paljak, kao i Krešimir Malnar, član Upravnog odbora Međunarodne informatičke olimpijade (IOI International Committee).
 
Program 30. IOI-a tijekom osam dana obuhvaća:
- svečano otvorenje
- probno natjecanje i dva dana natjecanja
- organizirane izlete, razgledavanje turističkih i kulturnih znamenitosti, sportske aktivnosti, ples, zabavu, stručna predavanja, društvene igre i druženje natjecatelja u slobodno vrijeme
- završnu svečanost s dodjelom medalja
 
IOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima Pascal, C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
 
Kako bi mladi hrvatski olimpijci na međunarodnim olimpijadama ostvarili što bolji uspjeh, tijekom Kampa mladih informatičara Hrvatske koji se održao u Krku, od 27. lipnja do 7. srpnja, ali i još u dva navrata tijekom kolovoza, održane su intenzivne pripreme na kojima su hrvatski tim pripremali njihovi voditelji, stručni suradnici HSIN-a i bivši olimpijci: Mislav Balunović, Mislav Bradač, doc. dr. sc. Ante Đerek, Adrian Satja Kurdija, Daniel Paleka, Ivan Paljak, Stjepan Požgaj, Marin Tomić i Goran Žužić.
 
Nastup naših mladih informatičara na 30. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi organizira Hrvatski savez informatičara koji je organizirao i proveo sva prednatjecanja za izbor hrvatske reprezentacije kao i pripreme naših olimpijaca. Program se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Tsukubi, 2. rujna 2018. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, tajnik