logo

16. KAMP MLADIH INFORMATIČARA - VRSAR 2006
Vrsar, od 20. do 30. lipnja 2006.

KRATKO IZVJEŠĆE

16. Kamp mladih informatičara Hrvatske održan je u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Vrsaru od 20. do 30. lipnja 2006 godine. Kamp je okupio 86 učenika osnovnih i srednjih škola Hrvatske te 22 profesora iz Istarske županije. Ovaj tradicionalni program HSIN-a održan je pod pokroviteljstvom i potporom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Općine Vrsar, te uz suorganizaciju Osnovne škole Vladimira Nazora iz Vrsara. Potporu ovogodišnjem Kampu dao je i T-Hrvatski Telekom, sponzor svih programa HSIN-a u 2006. godini, koji nam je posudio računala i omogućio brzi pristup Internetu (3 Mb/s ADSL), te tvrtka Računala Končar koja nam je posudila računala.

Na kampu je sudjelovalo 74 učenika osnovnih škola i 12 srednjoškolaca - olimpijaca koji su se pripremali za nadolazeću XIII. Srednjoeuropsku informatičku olimpijadu.
Osnovnoškolci su sudjelovali u nekoj od devet radionica: Logo početni, Logo napredni, Logo za natjecatelje, Basic, Visual Basic početni, C početni, Izrada Web stranica - Dreamweaver, Internet i Algoritmi, koje su vodili stručni suradnici HSIN-a: Predrag Brođanac, dipl. ing., Martina Bambić, prof., Neven Đurić, Luka Kalinovćić, te, po prvi put, srednjoškolci - natjecatelji: Tomislav Grbin, Goran Žužić, Relja Medić, Igor Bonači, Igor Čanadi, Marko Ivanković, Matija Osrečki i Domagoj Kusalić.
Voditelj Kampa bio je Aron Bohr, stručni suradnik HSIN-a, a voditelj Kampa u ime škole domaćina bio je Esad Mujaković, prof.

Posebna je radionica bila organizirana za članove olimpijske reprezentacije te još dva neslužbena hrvatska tima, koji će zastupati Hrvatsku na XIII. Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi (Vrsar, od 1. do 8. srpnja 2006.), a prvi tim će nastupiti i na XVIII. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (Merida, Meksiko, od 13. do 20. kolovoza 2006.). Olimpijci su se svakodnevno pripremali u dva termina, te sudjelovali na internet online natjecanjima kako bi u Meksiku postigli što bolji rezultat.
Pripreme su vodili Predrag Brođanac, dipl. ing., i Luka Kalinovčić.

Također posebnu radionicu ECDL za profesore, koju je pohađalo 22 nastavnika iz cijele Istarske županije, održao je Neven Đurić. Po završetku radionice svi nastavnici su dobili priznanje HSIN-a.

U sklopu Kampa 2006. po prvi je puta, prema dogovoru Hrvatskog saveza informatičara, tvrtke Pro-Mil i Hrvatskog informatičkog zbora, organizirano polaganje ECDL ispita za učenike osnovnih škola pod nazivom e-Kids. Najprije su ispitu pristupili učenici koji su zbog svojih izvanrednih rezultata na informatičkim natjecanjima bili pozvani na Kamp. Ta je skupina učenika pristupila ispitu za stjecanje e-Kids diplome bez ikakve prethodne pripreme. Odabrani učenici pokazali su odlično znanje. Svi su položili ispit postigavši maksimalan broj bodova za jako kratko vrijeme rješavanja.

Druga skupina bila je sastavljena od učenika iz Vrsara. Oni nisu odmah pristupili ispitu, već su imali priliku kratko se pripremiti za njega. Pokazalo se da su većinu sadržaja poznavali i prije, a da se na radionicama trebalo samo malo podsjetiti na neke zaboravljene stvari. Jedino što se trebalo stvarno u potpunosti obraditi bio je Excel. Znanje pokazano na ispitu bilo je gotovo jednako dobro kao i znanje učenika pozvanih na Kamp. Jedino im je za rješavanje trebalo nešto više vremena nego prethodno testiranoj skupini.

Kamp 2006. završio je 30. lipnja 2006. svečanim zatvaranjem i podjelom priznanja, pohvala i zahvalnica. Za svoje su zalaganje i pokazano znanje pohvaljeni:

 

Kako je već navedeno, ovaj Kamp - ljetnu školu informatike za najuspješnije mlade informatičare Hrvatske, Hrvatski savez informatičara je organizirao u suradnji s Osnovnom školom Vladimira Nazora, koja je pružila stručnu pomoć u organizaciji i posudila 16 računala za odvijanje radionice ECDL profesori, a pod pokroviteljstvom i potporom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, Hrvatske zajednice tehničke kulture i Općine Vrsar. Veliku je pomoć pružio T-Hrvatski Telekom, glavni sponzor HSIN-a na svim manifestacijama u 2006. godini, koji nam je posudio 30 računala, mrežnu opremu te osigurao brzu Internet vezu (3 Mb/s). Podršku je pružila i tvrtka Računala Končar koja nam je posudila 80 računala u svrhu održavanja Kampa 2006. i pripreme olimpijaca za međunarodna natjecanja. Podršku je pružio i Pro-Mil, omogućivši učenicima besplatno polaganje ECDL-a, te im poklonivši majice.

Više o 16. Kampu mladih informatičara Hrvatske VRSAR 2006, moći će se pročitati u Biltenu Kampa 2006., koji će biti tiskan u izdanju HSIN-a krajem rujna 2006. godine.

 
U Zagrebu, 26. srpnja 2006.
 
 
Za Hrvatski savez informatičara
Organizator KAMP-a 2006.
Ivo Šeparović, dipl. ing.