6. ZIMSKA ŠKOLA INFORMATIKE - VELIKA GORICA 2001.

6. zimska škola informatike za učenike osnovnih škola održana je u Velikoj Gorici od 4. do 12. siječnja 2001. Ovu školu je organizirao Hrvatski savez informatičara u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture grada Velike Gorice, Društvom pedagoga tehničke kulture i informatike - Vukovina, Informatičkim klubom VEL_IK, HVIDRA Velika Gorica, a potporu su pružili Ministarstvo prosvjete i športa Republike Hrvatske, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Velika Gorica, Zajednica tehničke kulture Županije zagrebačke i lokalni sponzori. Voditelj škole je bio Stipo Pejak, a zamjenica Snježana Ruklić, te organizator u ime HSIN-a tajnik Ivo Šeparović, dipl. ing.
 

U radu škole je sudjelovalo 8 od 18 informatičara osnovnoškolaca, koje je Hrvatski savez informatičara nagradno uključio u rad zimske škole zbog njihovog uspješnog plasmana na prošlogodišnjem državnom natjecanju, te 112 učenika i 15 učitelja iz osnovnih i srednjih škola Velike Gorice i Županije zagrebačke. 

U četiri učionice (u Centru tehničke kulture, HVIDR-i, Srednjoj strukovnoj školi i Gimnaziji Velika Gorica) učenici su polazili neke od brojnih radionica a radionice su vodili stručni suradnici HSIN-a, te mladi informatičari - bivši natjecatelji i nagrađivani sudionici županijskih i državnih natjecanja i olimpijci:

  •  Vinko Petričević: radionica Logo početni gr. 1 (12 učenika), radionica Logo napredni (9 učenika), radionica Logo/Basic (13 učitelja)
  •  Zoran Majstrović: radionica Logo početni gr. 2 (13 učenika), radionica Logo početni gr. 3 (13 učenika)
  •  Stipo Pejak, prof.: radionica DOS/WINDOWS (15 učitelja)
  •  Josip Medved: radionica Basic (7 učenika), radionica Visual Basic (9 učenika), radionica Internet (8 učenika)
  •  Marijana Grgek: radionica C početni (14 učenika), radionica Izrada WEB stranica (15 učenika)
  •  Goran Burazer: radionica Pascal početni (7 učenika), radionica Pascal napredni (5 učenika)
  •  Matija Kazalicki: radionica Basic početni gr. 1 (10 učenika), radionica Basic početni gr. 2 (10 učenika)
  •  Mario Živić: radionica Basic početni gr. 3 (8 učenika), radionica Basic početni gr. 4 (7 učenika)


Za vrijeme trajanja ove škole informatike održana su predavanja za sve sudionike i to:
 

  • Prim. dr. Ladislav Krapac: "Ergonomijski aspekti informatičke radne sredine"
  • Branimir Makanec, dipl. ing.:"3D Construction Kit", "Svjetovi prividne stvarnosti"


Za učenike goste organiziran je 9. siječnja 2000. posjet zagrebačkoj zračnoj luci, a 10. siječnja 2000. posjet Tehničkom muzeju u Zagrebu.
 

 Radna atmosfera trajala je nesmanjenim tempom sve do četvrtka 11. siječnja 2001. kada je u večernjim satima u Pučkom učilištu u Velikoj Gorici svečano prestala s radom šesta zimska škola informatike Velika Gorica 2001. Svim sudionicima su dodijeljena priznanja za sudjelovanje, a onima koji su se posebno isticali svojim radom i aktivnošću pohvale. Pohvaljeni su bili: Iris Paulić, Ana Majić, Filip Lacković,Teo Turković, Zoran Dovedan, Krešimir Ilečić, Hrvoje Bandov, Karlo Eldić, Maja Ban Ozmec, Igor Bonači, Josip Kekić, Tomislav Grbin, Mladen Karan, Ester Prendivoj, Matija Vrban, Vjekoslav Kosović, Mihovil Kovačević, Marko Kos, Antonio Klenović, Ante Kegalj, Tajana Prvonožec, Andrija Huzjak, Josip Hibner, Ivan Kravarščan, Stjepan Kaurić, Goran Živković, Marko Ivanković, Danijel Godinić, Jurica Župetić, Davor Sutić.

Pokrovitelji, osobe i sponzorske tvrtke koje su poduprle ovu školu informatike dobile su od organizatora zahvalnice.

Iskustvo HSIN-a u organizaciji ovakvih zimskih škola informatike pokazuje da je ovakav oblik rada vrlo koristan, kako za one najbolje, tako i za početnike iz grada županije domaćina. Učenici koji su do sada sudjelovali u ovim školama redovno su postizali zapažene rezultate na županijskim i državnim natjecanjima. Učenici i profesori Velike Gorice i Županije zagrebačke, koji su se u velikom broju uključili u ovu školu, mogli su steći osnovna znanje iz informatike, te proširiti postojeća. Sve ovo uvelike pomaže popularizaciji i širenju informatičkih znanja u Republici Hrvatskoj, što je i jedna od osnovnih zadaća HSIN-a, te ćemo na tome svakako ustrajati.
Više o radu ove škole na kojoj je sudjelovalo 135 učenika i profesora, popise po radionicama i materijale o stručnim predavanjima, možete uskoro pročitati u Biltenu 6. Zimske škole informatike Velika Gorica 2001.
 

U Zagrebu, 15. siječnja 2001.

Organizator Zimske škole
za HSIN 
Ivo Šeparović, dipl. ing.

Od najboljih informatičara sa Državnog natjecanja 2000. njih 18 je pozvano da sudjeluju u radu ove škole. To su:
 

Ime
Prezime
Raz.
Škola
Grad
Igor Bonači
7.
OŠ Pojišan Split
Jurica Cerovec
7.
OŠ Konjšćina Konjšćina
Ivan Čajić
8.
OŠ V. Mlaka Velika Mlaka
Hrvoje Čuček
8.
OŠ Dugo Selo Dugo Selo
Duje Gligo
7.
OŠ Spinut Split
Tomislav Grbin
7.
OŠ P. Kanavelića Korčula
Danijel Horvat
7.
OŠ Vrbani Zagreb
Marko Ivanković
7.
OŠ A. i I. Kukuljevića Varaždinske Toplice
Davor Jerbić
8.
OŠ I. Kukuljevića Belišće
Mladen Jurković
7.
OŠ M. Langa Bregana
Mladen Karan
8.
II. osnovna škola Varaždin
Ivan Karavarščan
7.
OŠ V. Nazora Virovitica
Josip Kekić
7.
OŠ Markuševec Zagreb
Ivan Kokan
8.
OŠ T. Ujevića Šibenik
Nikolina Orlović
7.
OŠ Sv. Nedjelja Sveta Nedjelja
Ester Prendivoj
8.
OŠ F. K. Frankopana Malinska
Davor Sutić
8.
OŠ Mokošica Dubrovnik
Stanislav Žužić
7.
OŠ F. K. Frankopana Krk