logo
 
ACM INTERNATIONAL COLLEGIATE PROGRAMMING CONTEST 2008 - ACM-ICPC
 
Banff, Alberta, Kanada, od 6. do 10. travnja 2008.
 
SREBRNA MEDALJA - 2. NA SVIJETU
 
VELIKI USPJEH TIMA INFORMATIČARA, STUDENATA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
NA SVJETSKOM FINALU ACM-ICPC NATJECANJA
 
Hrvatski savez informatičara, uz potporu MZOŠ-a organizator priprema i nastupa tima studenata Sveučilišta u Zagrebu na svjetskom finalu ACM-ICPC-a, s velikim zadovoljstvom i ushićenjem obavještava hrvatsku javnost o postignutom rezultatu 1. tima studenata informatičara Sveučilišta u Zagrebu, koji su na ovom svjetskom finalu, održanom 9. travnja 2008. u hotelu The Fairmont Banff Springs, osvojili izvrsno
 
2. mjesto po broju riješenih zadatka (8. po vremenu rješavanja)
 
Hrvatsku i Sveučilište u Zagrebu na natjecanju najvećeg informatičkog ranga u svijetu nazvanog i "Battle of the Brains" zastupali su izvrsni hrvatski informatički olimpijci, sada uspješni studenti zagrebačkog FER-a:
 
 
Oni su uz drugo mjesto osvojili i srebrnu medalju, te novčanu nagradu u iznosu od 2.100 USD.
 
Voditelj ovog sjajnog hrvatskog tima bio je Krešimir Malnar, koji već 12 godina kroz programe HSIN-a, vodi timove na regionalnim natjecanjima studenata-informatičara. U delegaciji s ovim uspješnim hrvatskim timom studenata-informatičara bili su prema pozivu organizatora, a u ulozi pomoćnika voditelja, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara Alen Spiegl i tajnik Ivo Šeparović.
 
Hrvatski savez informatičara organizirao je svih 12 dosadašnjih nastupa studentskih timova na regionalnom natjecanju CERC (Central European Regional Contest) i konačno u 13. godini rada sa studentima-informatičarima ostvaren je ovaj, vjerujemo povijesni nastup na ACM-ICPC svjetskom finalu s fantastičnim uspjehom u zaista oštroj konkurenciji. Ove je godine na svjetskom finalu sudjelovalo čak 100 timova kako bi se značajno obilježila 100-godišnjica djelovanja Sveučilišta u Alberti, domaćina ovog natjecanja.
 
 
Glavni organizator, ACM već 32 godine organizira ovo prestižno svjetsko natjecanje sveučilišnih studentskih timova, a zadnjih 11 godina glavni je sponzor IBM.
U 2007. godini na 213 regionalnih natjecanja na 6 kontinenata nastupilo je 6700 timova s 1821 sveučilišta iz 83 države svijeta.
 
Najboljih 100 timova, koji su pozvani na ovo svjetsko finale, natjecali su se u rješavanju 11 zadataka na algoritamskoj osnovi u programskim jezicima C, C++ i Java. Rješavanje zadataka trajalo je 5 sati, svaki je tim imao samo jedno računalo, a vrednovao se broj točno riješenih zadataka i vrijeme za koje je pojedini zadatak riješen.
 
 
Sjajni srebrni hrvatski informatičari vratili su se u Zagreb 11. travnja 2008., a konferencija za novinare održana je 12. travnja 2008. u 12.00 sati u Dalmatinskoj ulici 12 u Zagrebu.
 
U Banffu, 9. travnja 2008. Za Hrvatski savez informatičara
Organizatora nastupa na ACM-ICPC
Ivo Šeparović
Alen Spiegl
Krešimir Malnar