ACM ICPC
 
ACM ICPC WORLD FINALS 2014
 
FINALE SVJETSKOG STUDENTSKOG ACM ICPC NATJECANJA 2014
 
Ekaterinburg, Rusija, od 22. do 26. lipnja 2014.
 
TIM SVEUČILIŠTA U ZAGREBU OSVOJIO SREBRNU MEDALJU
 
Svega nekoliko dana nakon zapaženog uspjeha hrvatske informatičke reprezentacija srednjoškolaca na Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi, studenti Sveučilišta u Zagrebu su na Finalu Svjetskog studentskog ACM ICPC natjecanja u programiranju koje se od 22. do 26. lipnja 2014. godine održava u ruskom gradu Ekaterinburgu ostvarili izniman uspjeh osvojivši SREBRNU MEDALJU i 8. mjesto u ukupnom poretku u jakoj konkurenciji 122 tima sa šest kontinenata iz cijelog svijeta.
U timu su nastupili Stjepan Glavina, Ivan Katanić i Goran Žužić, svi studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, a s njima su putovali i njihovi stručni voditelji doc. dr. sc. Ante Đerek i Luka Kalinovčić, kao i odgovorni voditelj Krešimir Malnar.
 
Ante Đerek, Goran Žužić, Ivan Katanić, Stjepan Glavina, Luka Kalinovčić i Krešimir Malnar
Ante Đerek, Goran Žužić, Ivan Katanić, Stjepan Glavina, Luka Kalinovčić i Krešimir Malnar
 
ACM ICPC (International Collegiate Programming Contest) najstarije je i najprestižnije natjecanje u algoritamskom programiranju koje se u ovom obliku održava od 1977. godine. Koliko je teško plasirati se među 122 tima koji će nastupiti u finalu govori i podatak da je na regionalnim natjecanjima, nastojeći izboriti plasman u finale, nastupilo više od 10 tisuća timova sa 2286 sveučilišta iz 94 države sa šest kontinenata.
Naš je tim svoje mjesto u finalu osigurao osvojivši 4. mjesto na Srednjoeuropskom regionalnom studentskom ACM natjecanju koje je od 15. do 17. studenog 2013. održano u Krakowu, Poljska.
Hrvatski savez informatičara sa studentima-informatičarima radi od 1996. godine i ovo je drugi put da je jedan tim iz Hrvatske izborio plasman na Finale ACM ICPC natjecanja. Prvi je put to bilo 2008. godine kada je u Kanadi naš tim u sastavu Igor Čanadi, Luka Kalinovčić i Lovro Pužar osvojio srebrnu medalju.
Nastup našeg tima na Finalu ACM ICPC natjecanja organizira Hrvatski savez informatičara, program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.
 
U Ekaterinburgu, 25. lipnja 2014.
Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, v.d. tajnik