ACM ICPC
 
ACM ICPC WORLD FINALS 2015
 
FINALE SVJETSKOG STUDENTSKOG ACM ICPC NATJECANJA 2015
 
Marrakech, Maroko, od 16. do 21. svibnja 2015.
 
TIM SVEUČILIŠTA U ZAGREBU OSVOJIO SREBRNU MEDALJU
 
I ove godine, nakon prošlogodišnjeg sjajnog uspjeha, tim studenata Sveučilišta u Zagrebu na Finalu Svjetskog studentskog ACM ICPC natjecanja u programiranju koje se od 16. do 21. svibnja 2015. godine održava u Marrakechu, Maroko, ostvario je izniman uspjeh osvojivši SREBRNU MEDALJU i 7. mjesto u ukupnom poretku u jakoj konkurenciji 128 najjačih sveučilišnih timova iz cijelog svijeta.
U timu su nastupili Stjepan Glavina, Ivan Katanić i Gustav Matula, svi studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, a s njima su putovali i njihovi stručni voditelji doc. dr. sc. Ante Đerek i Goran Žužić, kao i odgovorni voditelj Krešimir Malnar, koji se, kako je Zagreb domaćin Srednjoeuropskog regionalnog studentskog ACM natjecanja u godinama 2015-2017, ovdje nalazi i ulozi Regional Contest Directora, sudjelujući na RCD Symposiumu koji se paralelno održava.
 
Goran Žužić, Gustav Matula, Ivan Katanić, Stjepan Glavina, Krešimir Malnar i Ante Đerek
Goran Žužić, Gustav Matula, Ivan Katanić, Stjepan Glavina, Krešimir Malnar i Ante Đerek
 
ACM ICPC (International Collegiate Programming Contest) najstarije je i najprestižnije natjecanje u algoritamskom programiranju koje se u ovom obliku održava od 1977. godine. Koliko je teško plasirati se među 128 timova koji će nastupiti u finalu govori i podatak da je na regionalnim natjecanjima, nastojeći izboriti plasman u finale, sudjelovalo 38160 studenata s 2534 sveučilišta iz 101 države sa šest kontinenata.
Naš je tim svoje mjesto u finalu osigurao uvjerljivo osvojivši 1. mjesto na Srednjoeuropskom regionalnom studentskom ACM natjecanju koje je od 14. do 16. studenog 2014. održano u Krakowu, Poljska.
Hrvatski savez informatičara sa studentima-informatičarima radi od 1996. godine i ovo je treći put da je jedan tim iz Hrvatske izborio plasman na Finale ACM ICPC natjecanja. Prvi je put to bilo 2008. godine kada je u Kanadi naš tim u sastavu Igor Čanadi, Luka Kalinovčić i Lovro Pužar osvojio srebrnu medalju, a drugi puta prošle godine u Rusiji tim u sastavu Stjepan Glavina, Ivan Katanić i Goran Žužić.
Nastup našeg tima na Finalu ACM ICPC natjecanja organizira Hrvatski savez informatičara, program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.
 
U Marrakechu, 20. svibnja 2015.
Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, v.d. tajnik