ACM ICPC
 
ACM ICPC WORLD FINALS 2017
 
FINALE SVJETSKOG STUDENTSKOG ACM ICPC NATJECANJA 2017
 
Rapid City, SAD, od 20. do 25. svibnja 2017.
 
JOŠ JEDAN ODLIČAN NASTUP TIMA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
 
I ove godine tim studenata Sveučilišta u Zagrebu na Finalu Svjetskog studentskog ACM ICPC natjecanja u programiranju koje se od 20. do 25. svibnja 2017. godine održalo u Rapid Cityju, SAD, ostvario je odličan uspjeh osvojivši 27. mjesto u ukupnom poretku u iznimno jakoj konkurenciji 133 najjačih sveučilišnih timova iz cijelog svijeta.
U timu su nastupili Mislav Balunović, Domagoj Bradač i Marin Tomić s Matematičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, a s njima su putovali stručni voditelj doc. dr. sc. Ante Đerek i odgovorni voditelj Krešimir Malnar, koji se, kako je Zagreb domaćin Srednjoeuropskog regionalnog studentskog ACM natjecanja u godinama 2015-2017, ovdje nalazi u ulozi Regional Contest Directora, sudjelujući na RCD Symposiumu koji se paralelno održava.
 
Mislav Balunović, Domagoj Bradač i Marin Tomić
Mislav Balunović, Domagoj Bradač i Marin Tomić
 
ACM ICPC (International Collegiate Programming Contest) najstarije je i najprestižnije natjecanje u algoritamskom programiranju koje se u ovom obliku održava od 1977. godine. Koliko je teško plasirati se među 133 tima koji će nastupiti u finalu govori i podatak da je na regionalnim natjecanjima, nastojeći izboriti plasman u finale, sudjelovao 46381 student s 2948 sveučilišta iz 103 države sa šest kontinenata.
Naš je tim svoje mjesto među najboljim timovima osigurao osvojivši 2. mjesto na Srednjoeuropskom regionalnom studentskom ACM natjecanju koje se od 18. do 20. studenog 2016. održalo u Zagrebu.
Hrvatski savez informatičara sa studentima informatičarima radi posljednjih 20 godina i ovo je peti put da je tim iz Hrvatske izborio plasman u finale Svjetskog studentskog ACM ICPC natjecanja.
Prvi puta to je bilo 2008. godine kada je u Kanadi nastupio tim u sastavu Igor Čanadi, Luka Kalinovčić i Lovro Pužar, šest godina kasnije u finalu u Rusiji nastupio je naš tim u sastavu Stjepan Glavina, Ivan Katanić i Goran Žužić, godinu kasnije u Maroku tim u sastavu Stjepan Glavina, Ivan Katanić i Gustav Matula, a prošle godine u Tajlandu tim u sastavu Ivan Lazarić, Mihael Liskij i Tonko Sabolčec.
Na svim nastupima u finalu, naš tim je postigao odličan uspjeh, u prva tri nastupa osvojivši srebrnu medalju.
Nastup našeg tima u finalu Svjetskog studentskog ACM ICPC natjecanja organizira Hrvatski savez informatičara. Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 29. svibnja 2017.
Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik