ACM ICPC
 
ACM ICPC WORLD FINALS 2017
 
FINALE SVJETSKOG STUDENTSKOG ACM ICPC NATJECANJA 2017
 
Rapid City, SAD, od 20. do 25. svibnja 2017.
 
U Finalu Svjetskog studentskog ACM ICPC natjecanja u programiranju koje se od 20. do 25. svibnja 2017. godine održava u Rapid Cityju, SAD, Hrvatska i ove godine ima svog predstavnika – tim Sveučilišta u Zagrebu u sastavu Mislav Balunović, Domagoj Bradač i Marin Tomić svi studenti s Matematičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.
ACM ICPC (International Collegiate Programming Contest) najstarije je i najprestižnije natjecanje u algoritamskom programiranju koje se u ovom obliku održava od 1977. godine, a Hrvatska na njemu sudjeluje od 1996. godine.
 
Marin Tomić, Domagoj Bradač i Mislav Balunović
Marin Tomić, Domagoj Bradač i Mislav Balunović
 
Koliko je teško plasirati se među 133 tima koji sudjeluju u ovogodišnjem finalu dovoljno govori i podatak da je na regionalnim natjecanjima širom svijeta, nastojeći izboriti plasman u finale, sudjelovao 46381 student s 2948 sveučilišta iz 103 države sa šest kontinenata.
Naš je tim svoje mjesto među najboljim timovima osigurao osvojivši 2. mjesto na Srednjoeuropskom regionalnom studentskom ACM natjecanju koje se od 18. do 20. studenog 2016. održalo u Zagrebu.
U Rapid Cityju timove od po tri natjecatelja očekuje, prema pravilima natjecanja, više od 8 teških problemskih zadataka koje će kroz 5 sati morati zajedničkim snagama rješavati u programskim jezicima C/C++ ili Java.
Hrvatski savez informatičara sa studentima informatičarima radi posljednjih 20 godina i ovo je peti put da je tim iz Hrvatske izborio plasman u finale Svjetskog studentskog ACM ICPC natjecanja.
Prvi puta to je bilo 2008. godine kada je u Kanadi nastupio tim u sastavu Igor Čanadi, Luka Kalinovčić i Lovro Pužar, šest godina kasnije u finalu u Rusiji nastupio je naš tim u sastavu Stjepan Glavina, Ivan Katanić i Goran Žužić, godinu dana kasnije u Maroku tim u sastavu Stjepan Glavina, Ivan Katanić i Gustav Matula, a prošle godine u Tajlandu tim u sastavu Ivan Lazarić, Mihael Liskij i Tonko Sabolčec.
Na sva četiri nastupa u finalu, naš tim je ostvario izvrstan uspjeh, tri puta osvojivši srebrnu medalju.
Sastavni dio i važni članovi našeg tima su i stručni voditelj doc. dr. sc. Ante Đerek, koji je tim Sveučilišta u Zagrebu vodio i zadnje tri godine, kao i Krešimir Malnar, odgovorni voditelj tima, koji se, kako je Zagreb domaćin Srednjoeuropskog regionalnog studentskog ACM natjecanja u godinama 2015-2017, ovdje nalazi i u ulozi Regional Contest Directora, sudjelujući na RCD Symposiumu koji se paralelno održava.
Samo natjecanje počinje u srijedu, 24. svibnja u 17h po hrvatskom vremenu, a kako će se u svemu snaći naši dečki moći ćete uživo pratiti na http://icpcnews.com, http://myicpc.icpcnews.com, http://icpclive.com i http://icpc.baylor.edu/scoreboard/.
Nastup našeg tima u finalu Svjetskog studentskog ACM ICPC natjecanja organizira Hrvatski savez informatičara. Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Rapid Cityju, 20. svibnja 2017.
Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik