BOI 2008
 
GORAN ŽUŽIĆ ZLATNI POBJEDNIK!
 
NAJVEĆI DOSADAŠNJI USPJEH MLADIH HRVATSKIH INFORMATIČARA
OSTVAREN NA 16. BALKANSKOJ INFORMATIČKOJ OLIMPIJADI – BOI 2008
Bitola, Pelister, Makedonija, 2.-8. listopada 2008.
 
U utorak, 7. listopada 2008. godine, dodjelom medalja, priznanja i nagrada najuspješnijim mladim informatičarima, službeno je završena 16. balkanska informatička olimpijada – BOI 2008 (Balkan Olympiad in Informatics), godišnje regionalno informatičko natjecanje za učenike srednjih škola do 19 godina starosti, koja se održava od 2.-8. listopada 2008., Bitola, Pelister, Makedonija.
 
Naši mladi informatičari već su nas navikli na odlične rezultate s međunarodnih i regionalnih informatičkih olimpijada, te nas nisu iznevjerili niti na ovom nastupu. Naša je reprezentacija na BOI 2008 nastupila u sljedećem sastavu:
 
1. GORAN ŽUŽIĆ, 4. razred, V. gimnazija, Zagreb ZLATNA MEDALJA
profesor informatike u školskom programu: Predrag Brođanac, dipl. ing.
2. ADRIAN SATJA KURDIJA, 3. razred, V. gimnazija, Zagreb ZLATNA MEDALJA
profesor informatike u školskom programu: Predrag Brođanac, dipl. ing.
3. IVAN PILAT, 4. razred, XV. gimnazija, Zagreb BRONČANA MEDALJA
profesor informatike u školskom programu: Nikola Dmitrović, prof.
4. BRUNO RAHLE, 4. razred, V. gimnazija, Zagreb BRONČANA MEDALJA
profesor informatike u školskom programu: Predrag Brođanac, dipl. ing.
 
 
Na BOI 2008 natjecanju nastupile su reprezentacije 9 zemalja. Članice BOI natjecanja: Albanija, BIH, Bugarska, Srbija, Rumunjska, Cipar, Makedonija i Makedonija 2 (ukupno 34 natjecatelja). U počasne goste na ovo natjecanje pozvane su 2 najbolje reprezentacije Europe u 2008. godini, Poljska i Hrvatska, koje su članice CEOI natjecanja.
 
Hrvatska je osvojila 1. mjesto - Goran Žužić i 2. mjesto - Adrian Satja Kurdija sa zlatnim medaljama.
 
Prema propozicijama Hrvatskog saveza informatičara (uskoro u nadležnosti Hrvatskog informatičkog olimpijskog odbora – HIOO, koji je u osnivanju), za nastup na ovom programu pripremaju se samo učenici koji su postigli najbolje rezultate na izboru hrvatskog tima za međunarodna natjecanja u 2008. godini, a u tom su trenutku bili učenici od 1. do 3. razreda srednje škole. To znači da će ovaj nastup biti i priprema učenika za međunarodna natjecanja u 2009. godini. Svakako treba napomenuti da su trojica od učenika u hrvatskom timu za BOI 2008. postigli u 2008. godini vrhunske rezultate, te pošto su iskazali veliku želju za ovaj nastup, to im je i dodatna nagrada.
 
Inače, odgovor na pitanje zašto nastup Hrvatske na BOI je sljedeći: Hrvatski savez informatičara surađuje već 10 godina sa Savezom informatičara Makedonije – SIM-om (organizatorom BOI 2008), te je prihvaćen obećani poziv za gostovanje na BOI 2008 još u Kairu na IOI 2008. Uz napomenu: Hrvatska reprezentacija je uspješno gostovala na 9. BOI 2001. u Albaniji, tada na prijedlog Hrvatske Vlade.
 
Prema propozicijama BOI 2008 natjecatelji su dva dana po 5 sati rješavali po 3 problemska zadatka koristeći programske jezike Pascal, C i C++ pod operativnim sustavom Linux. Hrvatsku reprezentaciju vodili su Luka Kalinovčić, ing., odgovorni voditelj i Igor Čanadi, stručni voditelj. Hrvatskoj reprezentaciji pridružio se 5. listopada 2008. predsjednik HSIN-a Alen Spiegl, dipl. ing.
 
 
Nastup na 16. balkanskoj informatičkoj olimpijadi organizirao je, kao i na svim dosadašnjim nastupima mladih informatičara Hrvatske na međunarodnim natjecanjima Hrvatski savez informatičara (HSIN). Generalni sponzor ovog nastupa je bio Hrvatski informatički zbor – HIZ, a potporu je dao T-Hrvatski Telekom. Pokroviteljstvo HSIN-u pružilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, ovaj puta bez financijske potpore, radi ovog programa koji nije bio u proračunu za 2008. godinu.
 
Reprezentacija hrvatskih mladih informatičara vratila se u Zagrebačku zračnu luku iz Skopja u četvrtak, 9. listopada 2008. u 7.30 sati.
 
U Zagrebu, 9. listopada 2008.
 
Voditelj hrvatskog tima na BOI 2008
Luka Kalinovčić, ing.
Za HSIN
Ivo Šeparović, dipl. ing.