VII. SREDNJOEUROPSKA INFORMATICKA OLIMPIJADA
Cluj-Napoca, Rumunjska, 24.-31. kolovoza 2000. godine

CEOI 2000 logo Hrvatski savez informaticara organizirao je pod pokroviteljstvom i uz financijsku potporu Ministarstva prosvjete i sporta Republike Hrvatske nastup reprezentacije Republike Hrvatske, informaticara srednjoskolaca na VII. SREDNJOEUROPSKOJ INFORMATICKOJ OLIMPIJADI (CEOI), koja je odrzana od 23. do 31. kolovoza 2000. godine u gradu Cluj-Napoca u Rumunjskoj. Realizaciju ovog programa poduprlo je svojim pokroviteljstvom i Ministarstvo znanosti i tehnologije Republike Hrvatske.

Reprezentacija koja je zastupala Republiku Hrvatsku na ovom natjecanju sastojala se od cetvorice ucenika (do 19 godina starosti), koji su nastup u reprezentaciji izborili najboljim rezultatima na Drzavnom prvenstvu RH (Karlobag, 16.-21. svibnja 2000.) i VI. hrvatskoj informatickoj olimpijadi (Karlobag, 20. svibanj 2000.), te dodatnim Izbornim pripremama odrzanim u Zagrebu na FER-u od 16. do 18. kolovoza 2000. godine.

Reprezentacija Republike Hrvatske nastupila je u sastavu i osvojila slijedeci rezultat:

  1. Mario Zivic, 4. razred, Gimnazija, Pozega broncana medalja
  2. Frane Saric, 3. razred, XV. gimnazija, Zagreb
  3. Damir Korencic, 3. razred, XV. gimnazija, Zagreb
  4. Damir Tubin, 3. razred, XV. gimnazija, Zagreb

natjecatelji Na VII. CEOI-u 2000. sudjelovale su reprezentacije slijedecih zemalja: Rumunjska, Slovacka, Slovenija, Poljska, Ceska, Madarska, Njemacka i Hrvatska, redovne clanice Srednjoeuropske olimpijade, te tri reprezentacije pozvane kao gosti: SAD, Nizozemska i Moldavija, te jos dvije reprezentacije Rumunjske van konkurencije.

Ovo VII. CEOI natjecanje informaticara srednjoskolaca organiziralo je Ministarstvo obrazovanja Rumunjske /koje obuhvaca osnovnoskolsko, srednjoskolsko i univerzitetsko obrazovanje/ uz potporu


Mario Zivic u dobrom drustvu Natjecanje je odrzano u hotelu Transilvanija u Cluj-Napoca. U hotelskim prostorima organizirane su sve aktivnosti vezane za odvijanje CEOI, a osiguran je i vrlo kvalitetan smjestaj svih sudionika CEOI 2000. Time su svi gosti-sudionici kao i domaci timovi organizatora imali savrsene uvjete za medusobnu komunikaciju i razmjenu misljenja i iskustava o radu s mladim nadarenim informaticarima u svojim zemljama. Tvrtka IBM posudila je za natjecanje i ostale popratne radionice 70 PC racunala Pentium 500. Telekomunikacijska tvrtka ROMTelecom ustupila je besplatno koristenje Interneta, a njegovi su strucnjaci izveli i umrezenje svih natjecateljskih racunala u lokalnu mrezu. Ovu, za Rumunje vaznu manifestaciju, a to je drugi puta da su oni organizatori CEOI-a /1. put su organizirali CEOI 1994. godine, kada je i osnovan/ pomogli su sponzori: IBM Rumunjska, HEWLETT PACKARD, MICROSOFT Rumunjska, ERICSSON, COMPAQ, BRINEL Rumunjska, SYSCO, MINOLTA Rumunjska i drugi.

Isto natjecanje odrzano je i putem Interneta, tako da se paralelno s 51 natjecateljem u Cluju natjecalo i 180 natjecatelja iz 35 zemalja svijeta.
Natjecanje CEOI 2000 osobno je otvorio Ministar obrazovanja Rumunjske uz iscrpno izlaganje o strategiji razvoja informatike rumunjskog obrazovnog sustava, naglasivsi da je za to znacajno odrzavanje CEOI-a po drugi put u Rumunjskoj.

Na ovom informatickom natjecanju srednjoskolaca Srednje Europe bili su nazocni predsjednik i dopredsjednik znanstvenog vijeca Medunarodne informaticke olimpijade (IOI) dr. Tom Verhoef i dr. Gyula Horvath, koji su na zavrsnoj sjednici Olimpijskog odbora CEOI naglasili da je ovo natjecanje bilo na najvisem znanstvenom nivou (jer su problemski zadaci bili dobro postavljeni s visokim i teskim znanstvenim nivoom) komparirajuci s do sada odrzanim srednjoeuropskim i medunarodnim olimpijadama.

Prema propozicijama VII. srednjoeuropske informaticke olimpijade natjecanje je provedeno u rjesavanju 6 problemskih zadataka u 2 dana natjecanja, u programskim jezicima PASCAL ili C. Ocjenjivanje rezultata izvedeno je automatski, evaluacijom rjesenja natjecatelja preko racunalne mreze sa svakog natjecateljskog racunala. Prvi puta od osnivanja CEOI-a na ocjenjivanje nije bilo zalbi.

Reprezentacija RH osvojila je na CEOI 2000 jednu broncanu medalju. Uzimajuci u obzir da su Slovacka, Poljska, Ceska i Rumunjska od 1989. godine na do sada odrzanim informatickim olimpijadama bile rezultatima ispod 10. mjesta na svijetu, onda plasman Republike Hrvatske na VII. CEOI u Rumunjskoj moze smatrati uspjesnim. Naime, reprezentacija Republike Hrvatske je u ukupnom poretku CEOI zemalja /prema broju osvojenih medalji/ zauzela 6. mjesto, iza Rumunjske, Poljske, Slovacke, Madarske i Njemacke, a u sveukupnom poretku sa reprezentacijama gostujucih zemalja 7. mjesto od 11 reprezentacija sudionica. Iza Republike Hrvatske plasirale su se reprezentacije Slovenije, Ceske, Nizozemske i Moldavije.

Pored napredovanja u znanjima iz informatike, razmjeni iskustava, stvaranja poznanstava i prijateljstava s mladima informaticarima iz srednjoeuropskih i drugih zemalja, ovaj nastup nasih srednjoskolaca bio je i dobra priprema clanovima reprezentacije za nastup na XII. medunarodnoj informatickoj olimpijadi koja ce se odrzati u Pekingu, Kina od 23. do 30. rujna 2000. Ovaj nastup na CEOI 2000 dao im je snazan poticaj za postizanje dobrih rezultata na XII. medunarodnoj informatickoj olimpijadi, rujna 2000. u Kini.

Reprezentaciju mladih informaticara Hrvatske vodili su IVO SEPAROVIC, dipl. ing., tajnik HSIN-a i strucni voditelj KRESIMIR MALNAR, apsolvent PMF-a, iz Zagreba.

U Zagrebu, 5. rujna 2000. godine

Tajnik Hrvatskog saveza informaticara
Odgovorni voditelj reprezentacije
Ivo Separovic, dipl. ing.

Vise o CEOI 2000. u Biltenu.