CEOI 2006 Logo
 
SREDNJOEUROPSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA
 
Vrsar, Hrvatska, od 1. do 8. srpnja 2006.
 
U petak, 7. srpnja 2006. godine, u Vrsaru je podjelom medalja i priznanja najboljim mladim informatičarima službeno zaključena XIII. Srednjoeuropska informatička olimpijada, jedno od najjačih regionalnih informatičkih natjecanja za učenike srednjih škola do 19 godina starosti.
U službenom dijelu natjecanja, članovi reprezentacija sedam zemalja /Češka, Hrvatska, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska i Slovačka/ dva su dana po pet sati rješavali po tri problemska zadatka koristeći programske jezike Pascal, C i C++. U neslužbenom dijelu natjecanja nastupila su još dva hrvatska tima, odabrana na temelju rezultata s ovogodišnjih nacionalnih natjecanja.
XIII. Srednjoeuropsku informatičku olimpijadu organizirao je kao domaćin Hrvatski savez informatičara. HSIN je također organizirao, i za nastup na CEOI pripremio, reprezentaciju mladih informatičara Hrvatske, kao i II. i III. tim. Hrvatsku reprezentaciju i oba neslužbena tima vodio je Predrag Brođanac, dipl. ing., kao odgovorni voditelj i Nenad Lazarić, prof., kao stručni voditelj.
Hrvatski su srednjoškolci osvojili dvije medalje u službenoj /1 zlato i 1 bronca/, te dvije medalje u neslužbenoj konkurenciji /1 srebro i 1 bronca/. Naš najbolji natjecatelj i osvajač zlatne medalje bio je Goran Žužić, učenik 1. razreda V. gimnazije u Zagrebu, koji je zauzeo drugo mjesto, dok je ukupni pobjednik ovog natjecanja bio Filip Wolski iz Poljske.
 
U službenoj reprezentaciji Republike Hrvatske su nastupili:
 
GORAN ŽUŽIĆ, 1. razred, V. gimnazija, Zagreb
profesor informatike u školskom programu: Predrag Brođanac, dipl. ing.
ZLATNA MEDALJA
TOMISLAV GRBIN, 4. razred, XV. gimnazija, Zagreb
profesor informatike u školskom programu: Zlatka Markučič, dipl. ing.
BRONČANA MEDALJA
MARKO IVANKOVIĆ, 4. razred, Gimnazija Varaždin, Varaždin
profesor informatike u školskom programu: Janja Pavlinić, prof.
 
IGOR BONAČI, 4. razred, III. gimnazija, Split
profesor informatike u školskom programu: Dragica Debak, prof.
 
 
U neslužbenim timovima za Republiku Hrvatsku su nastupili:
II. tim
 
IGOR ČANADI, 3. razred, XV. gimnazija, Zagreb
profesor informatike u školskom programu: Renata Gjurić, prof.
SREBRNA MEDALJA
DOMAGOJ KUSALIĆ, 3. razred, III. gimnazija, Osijek
profesor informatike u školskom programu: Matija Bogdanović, prof.
BRONČANA MEDALJA
IVO SLUGANOVIĆ, 2. razred, V. gimnazija, Zagreb
profesor informatike u školskom programu: Predrag Brođanac, dipl. ing.
 
BRUNO RAHLE, 1. razred, V. gimnazija, Zagreb
profesor informatike u školskom programu: Predrag Brođanac, dipl. ing.
 
 
III. tim
 
RELJA MEDIĆ, 3. razred, XV. gimnazija, Zagreb
profesor informatike u školskom programu: Renata Gjurić, prof.
 
FILIP PAVETIĆ, 2. razred, IK GUK, Križ
profesor informatike u školskom programu: Goran Pugar, prof.
 
MATIJA OSREČKI, 2. razred, XV. gimnazija, Zagreb
profesor informatike u školskom programu: mr. Mladen Pregrad, dipl. ing.
 
BRUNO KOVAČIĆ, 3. razred, XV. gimnazija, Zagreb
profesor informatike u školskom programu: Renata Gjurić, prof.
 
 
 
Kao i 1998. godine u Zadru (Petrčane, Turističko naselje Punta Skala, Hotel Makija), kada je Hrvatska prvi puta bila domaćin ovog natjecanja, organizacija XIII. CEOI povjerena je Hrvatskom savezu informatičara. Temeljem znanja i iskustva HSIN-ovih suradnika odlučeno je da se CEOI u cijelosti provede domaćim snagama.
Za mjesto održavanja izabran je Vrsar u Istarskoj županiji, čiji su čelnici Općine, nakon prošle godine održanih Dana mladih informatičara Hrvatske, u svom mjestu željeli poduprijeti i jednu međunarodnu manifestaciju znanja. Za odvijanje svih programa CEOI preuređeni su i prilagođeni prostori Osnovne škole Vladimira Nazora u Vrsaru.
U prostorima škole instalirano je oko 100 suvremenih računala. Sva računala i dodatna računalska oprema dopremljeni su iz Zagreba. Za samo natjecanje 52 računala posudila je tvrtka Računala Končar čija su se računala koristila i u popratnim aktivnostima na CEOI-u, za evaluaciju, pripremu i prevođenje zadataka, izradu novina i dr. Sva računala bila su najnoviji Končarev model "Luka", koja su se koristila i na DMIH-u 2006 u Crikvenici. U skladu s propozicijama CEOI računala su povezana u lokalnu mrežu, kao i na Internet. Sve radove na pripremi, instalaciji i održavanju računalske opreme kao i propisanog softvera izveli su stručni suradnici HSIN-a.
Tvrtka T-Hrvatski Telekom posudila je i instalirala 30 računala u Internet radionici i osigurala i 3 Mb/s vezu na Internet. Internet radionicu mogli su koristiti svi sudionici s tim da je voditeljima timova bila na raspolaganju i posebna učionica s 15 računala.
XIII. Srednjoeuropsku informatičku olimpijadu organizirao je Hrvatski savez informatičara uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. U organizaciji su sudjelovali: Općina Vrsar, Istarska županija i kao škola domaćin, Osnovna škola Vladimira Nazora. CEOI 2006 poduprla je i Turistička zajednica općine Vrsar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Hrvatski informatički zbor i tvrtka PRO-MIL iz Varaždina. Generalni sponzor bila je tvrtka Računala Končar, a glavni sponzor tvrtka T-Hrvatski Telekom, sponzor svih programa HSIN-a u 2006. godini. Pisma dobrodošlice sudionicima CEOI 2006 uputili su prof. dr. sc. Dragan Primorac, ministar znanosti, obrazovanja i športa RH i dr. Dragan Schwarz, pomoćnik ministra u Upravi za informacijsko društvo.
Natjecanje se prema propozicijama provelo u dva dana i svako je trajalo po pet sati. Dan ranije službenom je natjecanju prethodilo dvosatno Probno natjecanje. Sve zadatke za CEOI 2006 izradili su članovi Znanstvenog povjerenstva. Evaluacijski sustav, kojeg su prije dvije godine kreirali i na nacionalnim natjecanjima testirali naši olimpijci Davor Bonači, Lovro Pužar i Luka Kalinovčić, radio je besprijekorno.
Na ovom natjecanju nastupile su sve zemlje članice: Češka, Hrvatska, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska i Slovačka. Svaku je državu zastupao tim od četiri učenika (do 19 godina starosti) i dva voditelja. HSIN kao domaćin pozvao je i goste, kolege informatičare, prošlogodišnje organizatore CEOI u Mađarskoj.
Počasni su gosti bili: predsjednik IOI gosp. Zide Du, prof., iz Kine i idejna osnivačica ovog regionalnog natjecanja gđa. Clara Ionescu, prof., iz Rumunjske. Domaćin je također pozvao još 2 hrvatska tima da se natječu neslužbeno. Tako je na CEOI 2006 ukupno sudjelovalo 36 natjecatelja, 14 voditelja i 15 gostiju. Organizaciju CEOI 2006 provelo je 25 stručnih suradnika HSIN-a.
Dodijeljene su ukupno 2 zlatne, 5 srebrnih i 7 brončanih medalja. Najuspješnijeg natjecatelja, Filipa Wolskog nagradila je prijenosnim računalom tvrtka PRO-MIL iz Varaždina. Svi su ostali osvajači medalja također dobili vrijedne nagrade.
 
REZULTATI ZEMALJA SUDIONICA PREMA OSVOJENIM MEDALJAMA
 
MJESTO DRŽAVA ZLATO SREBRO BRONCA
1 POLJSKA 1 1 1
2 HRVATSKA 1 0 1
3 RUMUNJSKA 0 3 1
4 NJEMAČKA 0 1 1
5 ČEŠKA 0 0 2
6 MAĐARSKA 0 0 1
7 SLOVAČKA 0 0 0
 
Za vrijeme CEOI natjecanja, održano je i CEOI online natjecanje na kojem su se mogli natjecati svi zainteresirani učenici iz cijelog svijeta, rješavajući iste zadatke u isto vrijeme kada i natjecatelji u Vrsaru. Rješenja svih online natjecatelja evaluirana su pomoću istih test podataka koji su se koristili i na pravom natjecanju.
Rezultati tog natjecanja su i više nego dobri. Natjecanju je pristupilo oko 200 natjecatelja, a najbolji od njih osvojili su podjednak broj bodova kao i natjecatelji u Vrsaru.
 
 
 
pobjednici
Goran Žužić i Filip Wolski - osvajači zlatnih medalja
 
Osim natjecanja za sudionike su organizirani izleti: krstarenje brodom Limski kanal-Rovinj-Crveni otok, izlet autobusom Poreč-Motovun-Višnjan, te posjeti Puli, Poreču i Brijunima. Priređeno je i nekoliko uspješnih domjenaka na otvorenom uz obilje hrane i pića. Prema riječima sudionika svima je ipak najdraže bilo uživanje u suncu i moru obližnje plaže i ljepoti Vrsara.
U HSIN-u držimo da smo uspješnom realizacijom XIII. CEOI-a u Vrsaru značajno pridonijeli promicanju stručnih i znanstvenih mogućnosti informatičara Republike Hrvatske, naročito mladih željnih novih spoznaja i time se približili željenoj viziji o Hrvatskoj kao zemlji znanja.
Spremno ulazimo u novi daleko opsežniji projekt, organizaciju i provedbu XIX. Međunarodne informatičke olimpijade /IOI 2007/, koja će se održati sljedećeg ljeta u Zagrebu.
 
Za Hrvatski savez informatičara
Organizator CEOI 2006
Ivo Šeparović, dipl. ing.