CEOI 2008
 
15. SREDNJOEUROPSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA
 
Dresden, Njemačka
od 6. do 12. srpnja 2008.
 
I MI SMO IH POBIJEDILI!
 
GORAN ŽUŽIĆ ZLATNI POBJEDNIK 15. CEOI
IVO SLUGANOVIĆ SREBRNI
 
15. Srednjoeuropska informatička olimpijada (Central European Olympiad in Informatics - CEOI), jedno od najjačih regionalnih informatičkih natjecanja za učenike srednjoškolske dobi, ove se godine održala od 6. do 12. srpnja u Dresdenu, glavnom gradu njemačke savezne države Saske.
 
Domaćin CEOI 2008 bio je Fakultet računarskih znanosti Tehničkog sveučilišta u Dresdenu, na kojem se odvijao program natjecanja. Pokrovitelj 15. CEOI bio je prof. dr. Roland Wöller, ministar obrazovanja Saske, a organizator Bundeswettbewerb Informatik, na čelu kojeg je dr. sc. Wolfgang Pohl, predsjednik CEOI 2008.
 
Na jubilarni, 15. CEOI, svoje delegacije poslale su sve zemlje članice: Češka, Hrvatska, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska i Slovačka, a kao gosti nastupili su timovi Izraela i Saske. Svaku zemlju sudionicu zastupao je tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
 
Nastup naših informatičara organizirao je Hrvatski savez informatičara - HSIN, koji je organizirao i sva natjecanja za izbor hrvatske reprezentacije, kao i pripreme tima na Ljetnoj školi informatike u Krku. Pokroviteljstvo i financijsku potporu pružilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture. Potporu pripremama tima na Krku HSIN-u je dala tvrtka T-HT iz Zagreba.
 
Republiku Hrvatsku na ovom su natjecanju zastupala 4 učenika koji su mjesto u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na: Državnom natjecanju iz informatike (Primošten, 15.-20. travnja), XIV. Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Primošten, 19. travnja), te Izbornim pripremama (Zagreb, 6.-10. svibnja).
 
U reprezentaciji su nastupili i na CEOI 2008 postigli sljedeći uspjeh:
 
1. Goran Žužić, 3. razred, V. gimnazija, Zagreb prof. Predrag Brođanac ZLATNA MEDALJA
2. Ivo Sluganović, 4. razred, V. gimnazija, Zagreb prof. Tajana Vešligaj SREBRNA MEDALJA
3. Bruno Rahle, 3. razred, V. gimnazija, Zagreb prof. Predrag Brođanac  
4. Adrian Satja Kurdija, 2. razred, V. gimnazija, Zagreb prof. Predrag Brođanac  
 
Hrvatski tim na ovom su natjecanju vodili: Predrag Brođanac, prof., odgovorni voditelj
Igor Čanadi, student FER-a, zamjenik voditelja
 
 
Goran Žužić je premoćni pobjednik – zlatna medalja 15. CEOI održane u Dresdenu od 6. do 12. srpnja 2008., a Ivo Sluganović je srebrni.
 
U hrvatskoj delegaciji bio je od organizatora pozvan kao počasni gost Ivo Šeparović, tajnik HSIN-a sa suprugom, kao jedina aktivna osoba od svih utemeljitelja ovog prestižnog regionalnog natjecanja.
 
CEOI natjecanje sastoji se, prema propozicijama, od rješavanja 6 problemskih zadataka u programskim jezicima Pascal, C i C++ pod operativnim sustavom Linux, kroz dva dana natjecanja. Na CEOI 2008 natjecalo se 36 učenika.
 
Zahvaljujući ograničenom broju sudionika CEOI je evoluirao u natjecanje iz računarske znanosti za učenike srednjih škola, koje se ističe svojim visokim nivoom kao i posebnom atmosferom. Sudjelovati na CEOI nije samo čast već se tu dobivaju i nezaboravna iskustva.
 
Zadnjih godina organizatori CEOI-a omogućuju učenicima cijelog svijeta da dostave svoja rješenja zadataka s CEOI-a, sudjelujući u paralelnom natjecanju putem Interneta. Rješenja svih online natjecatelja evaluiraju se pomoću istih test podataka, koji se koriste i na pravom natjecanju. Na CEOI 2008 natjecalo ih se oko 400. Na taj je način CEOI stekao svjetsku reputaciju.
 
U Dresdenu, 11. srpnja 2008. godine
 
Za HSIN

Ivo Šeparović, dipl. ing.
Voditelj hrvatskog tima na CEOI 2008

Predrag Brođanac, dipl. ing.