CEOI 2013
 
20th Central European Olympiad in Informatics
 
20. srednjouropska informatička olimpijada
 
Primošten, Hrvatska, od 13. do 19. listopada 2013.
 
IZVJEŠTAJ
 
U Primoštenu je u petak, 18. listopada 2013. godine, održana svečanost zatvaranja 20. srednjoeuropske informatičke olimpijade - CEOI 2013, jubilarnog izdanja jednog od najjačih regionalnih informatičkih natjecanja za učenike srednjih škola.
Na natjecanju koje se od 13. do 19. listopada 2013. godine održalo u prekrasnom dalmatinskom gradiću Primoštenu, Hrvatski savez informatičara se našao u dvostrukoj ulozi, kao organizator natjecanja te kao organizator nastupa reprezentacije Republike Hrvatske.
Obje ove uloge uspješno su odigrane o čemu svjedoče rezultati koje su naši natjecatelji ostvarili, te dobra organizacija cjelokupnog programa (samog natjecanja, slobodnog vremena natjecatelja, izleta, i sl.) o kojoj su sudionici imali samo riječi hvale.
Na CEOI 2013 sudjelovale su reprezentacije sedam država članica (Češka, Hrvatska, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska i Slovačka), te gostujuće reprezentacije Slovenije i Švicarske. U konkurenciji 38 natjecatelja iz 9 zemalja zlatnim medaljama su se okitili Eduard Batmendijn iz Slovačke, Andrei Heidelbacher iz Rumunjske i Ivan Lazarić iz Hrvatske. Podijeljeno je još i 7 srebrnih medalja te 11 brončanih, a svi su osvajači medalja nagrađeni vrijednim nagradama.
 
Osvajači zlatnih medalja
Osvajači zlatnih medalja (slijeva nadesno): Eduard Batmendijn, Slovačka,
Andrei Heidelbacher, Rumunjska i Ivan Lazarić, Hrvatska
 
UKUPNI REZULTATI
 
Za Republiku Hrvatsku su na CEOI 2013 nastupili i osvojili:
 
Tim I
1. Ivan Lazarić, 3. r., Društvo informatičara Pula
ZLATNA MEDALJA
2. Mislav Bradač, 4. r., V. gimnazija Zagreb
SREBRNA MEDALJA
3. Dominik Gleich, 4. r., XV. gimnazija Zagreb
SREBRNA MEDALJA
4. Mislav Balunović, 4. r., Gimnazija Matija Mesić Slavonski Brod
 
 
Tim II
1. Domagoj Bradač, 2. r., XV. gimnazija Zagreb
SREBRNA MEDALJA
2. Tonko Sabolčec, 3. r., XV. gimnazija Zagreb
BRONČANA MEDALJA
3. Marin Tomić, PMF, Zagreb
BRONČANA MEDALJA
4. Mihael Peklar, 4. r., V. gimnazija Zagreb
 
Stručni voditelj oba hrvatska tima bio je Ivo Sluganović.
 
Hrvatska informatička reprezentacija
Slijeva nadesno: Marin Tomić, Ivo Sluganović, Tonko Sabolčec, Mislav Bradač,
Mihael Peklar, Dominik Gleich, Ivan Lazarić, Mislav Balunović i Domagoj Bradač
 
Prema propozicijama, CEOI natjecanje sastojalo se od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima Pascal, C i C++ pod operativnim sustavom Linux.
Za potrebe natjecanja u hotelu Zora u Primoštenu Tehnički je odbor instalirao i umrežio 40 identičnih unajmljenih računala te 7 računala/poslužitelja za potrebe administracije i evaluacije natjecanja. S Iskonovom mrežnom opremom i uz pomoć njihovog stručnjaka, te HT-ovim linkom na Internet, članovi Tehničkog odbora ovaj su važan preduvjet za besprijekorno odvijanje natjecanja u potpunosti ispunili. Uz neizbježne poteškoće koje su se pojavljivale, znanjem i zajedničkim snagama uspjeli su otkloniti sve probleme kako bi natjecatelji i voditelji timova imali najbolje uvjete za rad.
Članovi Evaluacijskog odbora su za potrebe evaluacije rješenja prilagodili Sustav za evaluaciju originalno načinjen 2006. godine, za potrebe tadašnjeg CEOI-a u Vrsaru. Taj je Sustav svih ovih godina unaprjeđivan i poboljšan i HSIN ga redovno koristi za sva svoja natjecanja.
Osnovni zadatak Znanstvenog odbora bio je napraviti zadatke za natjecanje i Evaluacijskom odboru osigurati sve potrebno za evaluaciju. Osam članova Znanstvenog odbora osmislilo je zanimljive, izazovne i originalne zadatke, te su usko surađujući s Tehničkim i Evaluacijskim odborom uspjeli u svojim nastojanjima da natjecanje protekne glatko.
 
Dvorana za natjecanje Dvorana za natjecanje
 
U pauzama između natjecanja za sve su sudionike organizirani izleti - cjelodnevni u Nacionalni park Krka i Šibenik, i poludnevni u Split i Trogir, te sportske i zabavne igre na sportskim terenima i bazenu Hotela Zora u Primoštenu.
 
Izlet Izlet
 
 
Karaoke Sport
 
Za vrijeme CEOI natjecanja, održano je i CEOI online natjecanje na kojem su se mogli natjecati svi zainteresirani iz cijelog svijeta. U dva dana natjecanja bilo ih je oko 150.
Ovo značajno natjecanje za mlade informatičare Hrvatski savez informatičara organizirao je u suorganizaciji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, te pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Ive Josipovića i uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.
Svoj doprinos organizaciji ovog natjecanja dali su i sponzori: Croatia osiguranje d.d. - glavni sponzor, te Hrvatski Telekom d.d. i Iskon.
 
U Zagrebu, 22. listopada 2013. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, v.d. tajnik