CEOI 2015 Logo
 
22. SREDNJOEUROPSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA
 
Brno, Češka, od 29. lipnja do 4. srpnja 2015.
 
U povijesti Srednjoeuropske informatičke olimpijade, simpatični češki, drugi po veličini, grad Brno, već je u dva navrata bio uspješan domaćin ovog natjecanja. Upravo iz tog razloga, naši dugogodišnji prijatelji s Fakulteta informatike Sveučilišta Masaryk, dobili su priliku i ove godine organizirati ovo prestižno natjecanje, koje će se održati od 29. lipnja do 4. srpnja.
Srednjoeuropska informatička olimpijada (Central European Olympiad in InformaticsCEOI), jedno je od najjačih regionalnih informatičkih natjecanja u svijetu a okuplja reprezentacije iz sljedećih država članica: Češka, Hrvatska, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija, kao i gostujuće reprezentacije na CEOI 2015: Švicarska i Gruzija.
Republiku Hrvatsku će na ovom natjecanju zastupati tim sastavljen od četiri učenika srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 28. ožujka), te Izbornim pripremama (Zagreb, od 13. do 16. travnja).
 
Tonko Sabolčec, Mihael Liskij, Domagoj Bradač i Ivan Lazarić
 
U reprezentaciji Hrvatske na CEOI 2015 tako će nastupiti:
  • Domagoj Bradač, 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • Ivan Lazarić, 4. razred, Društvo informatičara Pula
  • Mihael Liskij, 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • Tonko Sabolčec, 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
S članovima hrvatske informatičke reprezentacija putuju i Krešimir Malnar, odgovorni voditelj, i Gustav Matula, stručni voditelj.
Prema pravilima, CEOI natjecanje sastoji se od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima Pascal, C i C++ pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
Nastup naših mladih informatičara na 22. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi, kao i jednotjedne stručne pripreme, organizira Hrvatski savez informatičara.
Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 26. lipnja 2015.
Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, v.d. tajnik