CEOI 2019 Logo
 
26. SREDNJOEUROPSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA
 
Bratislava, Slovačka, od 23. do 29. srpnja 2019.
 
ZLATO I DVA SREBRA ZA MLADE HRVATSKE INFORMATIČARE
 
Na 26. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi - CEOI 2019, koja se od 23. do 29. srpnja održala na Fakultetu matematike, fizike i informatike Sveučilišta Comenius u Bratislavi, naša mlada informatička reprezentacija ove je godine ostvarila izniman uspjeh.
U konkurenciji 55 natjecatelja iz osam država članica (Češka, Hrvatska, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija) te gostujućih reprezentacija (Armenija, Austrija, Italija, Švicarska i Ukrajina) mladi hrvatski informatičari osvojili su JEDNU ZLATNU i DVIJE SREBRNE medalje.
Svi članovi reprezentacije učenici su XV. gimnazije iz Zagreba, a tijekom školske godine sva četvorica su se, u organizaciji svoje škole, za informatička natjecanja dodatno pripremala s Josipom Klepecom, bivšim informatičkim olimpijcem i osvajačem četiri srebrne medalje na informatičkim olimpijadama.
Ovo je ujedno i najmlađa informatička reprezentacija u povijesti hrvatskih nastupa na međunarodnim informatičkim olimpijadama.
 
Krešimir Nežmah, Pavel Kliska, Dorijan Lendvaj i Patrik Pavić
Krešimir Nežmah, Pavel Kliska, Dorijan Lendvaj i Patrik Pavić
 
Medalja Ime i prezime Razred/Škola
ZLATO PATRIK PAVIĆ 1. razred, XV. gimnazija Zagreb
SREBRO DORIJAN LENDVAJ 1. razred, XV. gimnazija Zagreb
SREBRO KREŠIMIR NEŽMAH 2. razred, XV. gimnazija Zagreb
- PAVEL KLISKA 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
 
Hrvatsku su na ovom natjecanju zastupali učenici srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 14. travnja) i Izbornim pripremama (Zagreb, 1. i 2. lipnja), a s njima su bili i njihovi stručni voditelji Josip Klepec i Stjepan Požgaj, i odgovorni voditelj Krešimir Malnar.
Prema pravilima, CEOI natjecanje sastoji se od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C/C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
Nastup naših mladih informatičara na 26. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme tijekom Kampa mladih informatičara Hrvatske kao i neposredno prije odlaska na natjecanje, organizirao je Hrvatski savez informatičara. Program se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Bratislavi, 28. srpnja 2019.
Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik