CEOI 2019 Logo
 
26. SREDNJOEUROPSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA
 
Bratislava, Slovačka, od 23. do 29. srpnja 2019.
 
Po četvrti puta u povijesti održavanja Srednjoeuropske informatičke olimpijade, i drugi puta u glavnom gradu, Slovačka je ovogodišnji domaćin ovog jakog i prestižnog regionalnog natjecanja u programiranju. Samo natjecanje održava se na Fakultetu matematike, fizike i informatike Sveučilišta Comenius u Bratislavi, od 23. do 29. srpnja 2019. godine.
Srednjoeuropska informatička olimpijada (Central European Olympiad in InformaticsCEOI), jedno je od najjačih regionalnih informatičkih natjecanja u svijetu a okuplja reprezentacije iz sljedećih država članica: Češka, Hrvatska, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija, kao i gostujuće reprezentacije na CEOI 2019: Armenija, Austrija, Italija, Švicarska i Ukrajina.
Republiku Hrvatsku će na ovom natjecanju zastupati tim sastavljen od četiri učenika srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 14. travnja), te Izbornim pripremama (Zagreb, 1. i 2. lipnja).
Kao i prošle godine, svi članovi reprezentacije učenici su XV. gimnazije iz Zagreba, a ovo je ujedno i najmlađa informatička reprezentacija u povijesti hrvatskih nastupa na međunarodnim informatičkim olimpijadama.
 
Krešimir Nežmah, Dorijan Lendvaj, Pavel Kliska i Patrik Pavić
Krešimir Nežmah, Dorijan Lendvaj, Pavel Kliska i Patrik Pavić
 
U reprezentaciji Hrvatske na CEOI 2019 nastupaju učenici: a s članovima hrvatske informatičke reprezentacije su i njihovi stručni voditelji Josip Klepec i Stjepan Požgaj, i odgovorni voditelj Krešimir Malnar.
Prema pravilima, CEOI natjecanje sastoji se od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C/C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
Nastup naših mladih informatičara na 26. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme tijekom Kampa mladih informatičara Hrvatske kao i neposredno prije odlaska na natjecanje, organizirao je Hrvatski savez informatičara. Program se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Bratislavi, 24. srpnja 2019.
Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik