CEOI 2021 Logo
 
28. SREDNJOEUROPSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA
 
Zagreb, Hrvatska, od 1. do 5. rujna 2021.
 
DVA ZLATA, SREBRO I ČETIRI BRONCE ZA IZVRSNE MLADE HRVATSKE INFORMATIČARE
 
Na 28. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi - CEOI 2021, koja se od 1. do 5. rujna održala u online formatu u Zagrebu, koji je ovogodišnji domaćin ovog natjecanja, naša mlada informatička reprezentacija ove je godine ostvarila fenomenalan uspjeh.
 
U konkurenciji 48 natjecatelja iz 11 zemalja (Austrija, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Švicarska) mladi hrvatski informatičari osvojili su DVIJE ZLATNE, JEDNU SREBRNU i ČETIRI BRONČANE medalje, čime je Hrvatska zauzela odlično 2. MJESTO u ukupnom poretku, odmah iza Poljske.
Jedan od naših osvajača zlatne medalje, DORIJAN LENDVAJ, osvojio je najviše bodova u ukupnom poretku i time postao apsolutni POBJEDNIK ovog natjecanja.
 
Republiku Hrvatsku na ovom su natjecanju zastupala dva tima (jer domaćin natjecanja ima pravo i na dodatni tim) sastavljena od ukupno osam učenika srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 25. travnja), te Izbornim pripremama (Zagreb, 8. i 9. svibnja).
 
Patrick Pavić, Vito Anić, Dorijan Lendvaj i Krešimir Nežmah
Patrick Pavić, Vito Anić, Dorijan Lendvaj i Krešimir Nežmah
 
HRVATSKA INFORMATIČKA REPREZENTACIJA
 
Medalja Ime i prezime Razred/Škola
ZLATO DORIJAN LENDVAJ 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
ZLATO PATRICK PAVIĆ 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
SREBRO KREŠIMIR NEŽMAH 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
BRONCA VITO ANIĆ 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
 
DRUGI HRVATSKI TIM
 
Medalja Ime i prezime Razred/Škola
BRONCA VLATKO BOREVKOVIĆ 2. razred, XV. gimnazija Zagreb
BRONCA FRAN BABIĆ 2. razred, XV. gimnazija Zagreb
BRONCA MATEJ VOJVODIĆ 3. razred, Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb
- IVAN JAMBREŠIĆ 3. razred, Privatna gimn. i ekon.-inf. škola Futura Zagreb
 
KOMPLETNI REZULTATI
 
Voditelji reprezentacije bili su Nikola Dmitrović, prof. savjetnik, odgovorni voditelj i Gabrijel Jambrošić, stručni voditelj.
 
Uspjeh naših mladih informatičara prvenstveno je zasluga njih samih, kao i njihovih učitelja, mentora, roditelja i stručnih suradnika Hrvatskog saveza informatičara, ali svakako bismo istaknuli da je većina ovih učenika od samih početaka bavljenja programiranjem bili redoviti polaznici svojih informatičkih udruga/klubova gdje su stekli mnoga znanja i iskustva.
Tako je pobjednik ovog natjecanja Dorijan Lendvaj dugogodišnji član Robotičko informatičkog kluba Popovača, a većina ostalih natjecatelja članovi su Zagrebačkog računalnog saveza. Obje navedene udruge, zajedno s još tridesetak drugih, članice su Hrvatskog saveza informatičara.
 
Dorijan Lendvaj Patrick Pavić Krešimir Nežmah Vito Anić
 
Prema pravilima, CEOI natjecanje sastoji se od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskom jeziku C++ i Python pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
 
Ovo natjecanje organizirao je Hrvatski savez informatičara, a na čelnim funkcijama u organizaciji bili su Ivan Paljak, predsjednik Znanstvenog povjerenstva, Matej Ferenčević, predsjednik Povjerenstva za provedbu i evaluaciju dok je Krešimir Malnar bio predsjednik i izvršni direktor ovog natjecanja.
 
Vlatko Borevković Fran Babić Matej Vojvodić Ivan Jambrešić
 
Nastup naših mladih informatičara na 28. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme koje su prethodile nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je XV. gimnazija pružila domaćinstvo nastupu naših natjecatelja.
Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 5. rujna 2021. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik