CEOI 2022 Logo
 
29. SREDNJOEUROPSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA
 
Varaždin, Hrvatska, od 24. do 30. srpnja 2022.
 
DVA ZLATA I DVIJE BRONCE ZA IZVRSNE MLADE HRVATSKE INFORMATIČARE
 
Na 29. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi - CEOI 2022 koju je organizirao Hrvatski savez informatičara, a koja se od 24. do 30. srpnja održala u Prvoj gimnaziji u Varaždinu, naša mlada informatička reprezentacija i ove je godine ostvarila izvrstan uspjeh.
 
U konkurenciji 52 natjecatelja iz 12 zemalja (Austrija, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Švicarska i Ukrajina) mladi hrvatski informatičari osvojili su DVIJE ZLATNE i DVIJE BRONČANE medalje. Jedan od naših osvajača zlatne medalje, DORIJAN LENDVAJ, osvojio je najviše bodova u ukupnom poretku i time, zajedno s još jednim rumunjskim natjecateljem, postao POBJEDNIK ovog natjecanja. Napomenimo i da je Dorijan na ovom istom natjecanju prošle godine također osvojio zlatnu medalju i titulu apsolutnog pobjednika s uvjerljivo najviše osvojenih bodova.
 
Republiku Hrvatsku na ovom su natjecanju zastupala dva tima (jer domaćin natjecanja ima pravo i na dodatni tim) sastavljena od ukupno osam učenika srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 29. svibnja), te Izbornim pripremama (Zagreb, 18. i 19. lipnja).
 
Patrick Pavić, Vito Anić, Dorijan Lendvaj i Krešimir Nežmah
Fran Babić, Toni Brajko, Vito Anić, Marko Dorčić, Gabrijel Jambrošić, Patrick Pavić, Matej Vojvodić, Ivan Janjić i Dorijan Lendvaj
 
HRVATSKA INFORMATIČKA REPREZENTACIJA
 
Medalja Ime i prezime Razred/Škola
ZLATO DORIJAN LENDVAJ 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
ZLATO PATRICK PAVIĆ 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
- IVAN JANJIĆ 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
- MATEJ VOJVODIĆ 4. razred, Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb
 
DRUGI HRVATSKI TIM
 
Medalja Ime i prezime Razred/Škola
BRONCA MARKO DORČIĆ 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
BRONCA FRAN BABIĆ 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
- VITO ANIĆ 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
- TONI BRAJKO 3. razred, Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb
 
KOMPLETNI REZULTATI
 
Voditelj naše reprezentacije bio je Gabrijel Jambrošić.
 
Uspjeh naših mladih informatičara prvenstveno je zasluga njih samih, kao i njihovih učitelja, mentora, roditelja i stručnih suradnika Hrvatskog saveza informatičara, ali svakako bismo istaknuli da je većina ovih učenika od samih početaka bavljenja programiranjem bili redoviti polaznici svojih informatičkih udruga/klubova gdje su stekli mnoga znanja i iskustva.
Tako je pobjednik ovog natjecanja Dorijan Lendvaj dugogodišnji član Robotičko informatičkog kluba Popovača, a nekoliko ostalih natjecatelja članovi su Zagrebačkog računalnog saveza. Obje navedene udruge, zajedno s još tridesetak drugih, članice su Hrvatskog saveza informatičara.
 
Prema pravilima, CEOI natjecanje sastoji se od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskom jeziku C++ i Python pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i do dva voditelja.
 
Ovo natjecanje, kao i svih prethodnih godina kada je Hrvatska bila domaćin (1998. Zadar, 2006. Vrsar, 2013. Primošten i 2021. Zagreb) organizirao je Hrvatski savez informatičara, a ove godine su na čelnim funkcijama bili Ivan Paljak, predsjednik Znanstvenog povjerenstva, Matej Ferenčević, predsjednik Povjerenstva za provedbu i evaluaciju dok su za samu organizaciju bili zaduženi Alenka Dogan Capan, izvršna direktorica, Nikola Dmitrović, programski koordinator i Krešimir Malnar, predsjednik Organizacijskog odbora ovog natjecanja.
 
Nastup naših mladih informatičara na 29. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme koje su prethodile nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je Prva gimnazija Varaždin pružila domaćinstvo nastupu naših natjecatelja.
Program (i organizacija i nastup naših natjecatelja) se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu su pružili Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Varaždinska županija i Hrvatska zajednica tehničke kulture.
 
U Zagrebu, 1. kolovoza 2022. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik