Izvješće s nastupa timova studenata informatičara Sveučilišta u Zagrebu
na Srednjoeuropskom studentskom ACM natjecanju

The 2003 ACM Central Europe Programming Contest

CEPC 2003
Varšava, Poljska
od 14. do 16. studenog 2003.

 

Ovo je osma godina kako Hrvatski savez informatičara organizira nastup najuspješnijih studenata informatičara Sveučilišta u Zagrebu na regionalnom natjecanju timova studenata informatičara srednjoeuropskih sveučilišta CEPC-u /u sklopu svjetskog studentskog ACM ICPC natjecanja/.

Ovogodišnje se natjecanje po treći put održalo na Fakultetu matematike, informatike i strojarstva Sveučilišta u Varšavi od 14. do 16. studenog ove godine. Natjecanje se sastoji u timskom /tri studenta/ rješavanju 9 problemskih zadataka na algoritamskoj osnovi u programskim jezicima Pascal ili C na jednom računalu u trajanju od 5 sati. Na ovom već tradicionalnom natjecanju studenata informatičara nastupilo je 60 timova s 29 srednjoeuropskih sveučilišta.

I ove je godine nastupu naših studenata prethodio niz natjecanja na kojima su izabrani timovi za nastup u Varšavi.
Prvo je 5. srpnja 2003. putem Interneta održano natjecanje studenata informatičara hrvatskih sveučilišta na koje se prijavilo 29 studenata. Temeljem rezultata tog natjecanja 16 je studenata sudjelovalo na Kampu za studente /Zadar, od 25. srpnja do 4. kolovoza 2003./ na kojem su formirani i uvježbavani timovi za predstojeća natjecanja timova studenata informatičara hrvatskih sveučilišta, koja su se u prostorijama Hrvatskog saveza informatičara održala 20. rujna i 11. listopada 2003.

Na Državnom natjecanju timova natjecalo se šest timova, a temeljem rezultata tri su tima izabrana za nastup na CEPC-u 2003. To su timovi u sastavu:

1. tim
Zvonimir Bujanović, dipl. ing.
Frane Šarić, FER, 3. god.
Marko Živković, PMF, 1. god.

2. tim
Mladen Kolar, FER, 3. god.
Damir Korenčić, PMF, 3. god.
Damir Tubin, FER, 3. god.

3. tim
Davor Čapalija, FER, 4. god.
Goran Horak, FER, 4. god.
Srđan Maksimović, FER, 4. god.

Voditelji timova na CEPC-u 2003 u Varšavi bili su dr. sc. Igor Urbiha, prof.,  Alen Spiegl, dipl. ing., i Krešimir Malnar, apsolvent PMF-a. Ovogodišnji rezultat naših timova bio je uspješan, kako slijedi:

1. tim Sveučilišta u Zagrebu osvojio je 4. mjesto po broju riješenih zadataka
2. i 3. tim
Sveučilišta u Zagrebu osvojio je 6. mjesto po broju riješenih zadataka

tablica

ACM već preko 25 godina organizira ovo prestižno svjetsko natjecanje sveučilišnih studentskih timova, te ove godine na 31 regionalnom natjecanju nastupa preko 3000 sveučilišnih timova s 1400 sveučilišta od kojih će 72 najuspješnija nastupiti na svjetskom finalnom natjecanju.

Kako je odlukom Ministarstva znanosti i tehnologije 5. studenog 2003. završio ugovorni projekt "Vankolegijalni rad sa studentima informatičarima hrvatskih sveučilišta" - VRSIH, ovaj nastup studenata Sveučilišta u Zagrebu organizirao je Hrvatski savez informatičara uz financijsku potporu i veliko razumijevanje Uprave za informatiku MZT-a i gospođe doministrice dr. sc. Diane Šimić, CARNET-a i njegove ravnateljice gospođe Jasenke Gojšić, dipl. ing., te Splitske banke i njenog zamjenika predsjednika Uprave Gorana Gazivode. Bez ove potpore i razumijevanja cijeli ovogodišnji rad sa studentima informatičarima Sveučilišta u Zagrebu bio bi uzaludan, jer su studenti obavili nekoliko prednatjecanja i izabrali timove za nastup na CEPC-u u Varšavi.

Dosadašnji voditelj ovog projekta s MZT-a bio je dr. sc. Igor Urbiha, prof., višegodišnji stručni suradnik HSIN-a na programima rada s mladim informatičarima Republike Hrvatske. Svih osam dosadašnjih nastupa studenata Sveučilišta u Zagrebu bili su također organizirani pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske. Dogovoreno je da se za rad sa studentima informatičarima hrvatskih sveučilišta u 2004. godini pokuša naći rješenje kroz drugi način suradnje između HSIN-a i MZT-a.

Zahvaljujemo se svima koji su dali potporu ovom nastupu studenata informatičara u Varšavi.

U Zagrebu, 20. studenog 2003.

 

Organizacija nastupa
Ivo Šeparović, dipl. ing.
tajnik HSIN-a
 

Voditelji timova
dr. sc. Igor Urbiha, prof.
Alen Spiegl, dipl. ing.
Krešimir Malnar