Izvješće s nastupa timova studenata informatičara Sveučilišta u Zagrebu
na Srednjoeuropskom studentskom ACM natjecanju

The 2004 ACM Central Europe Programming Contest

CEPC 2004
Budimpešta, Mađarska
od 19. do 22. studenog 2004.

 

Ovo je deveta godina kako Hrvatski savez informatičara uz pokroviteljstvo i potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa organizira nastup timova najuspješnijih studenata informatičara Sveučilišta u Zagrebu na regionalnom natjecanju timova studenata informatičara srednjoeuropskih sveučilišta CEPC-u /u sklopu svjetskog studentskog ACM ICPC natjecanja/.

Ovogodišnje se natjecanje po prvi put održalo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva na Tehnološko-ekonomskom Sveučilištu u Budimpešti od 19. do 22. studenog ove godine. Natjecanje se sastoji u timskom /tri studenta/ rješavanju 9 problemskih zadataka na algoritamskoj osnovi u programskim jezicima Pascal/C/C++ pod operativnim sustavom Linux na jednom računalu u trajanju od 5 sati. Na ovom već tradicionalnom natjecanju studenata informatičara nastupila su 53 tima s 30 srednjoeuropskih sveučilišta.

I ove je godine nastupu naših studenata prethodio niz natjecanja na kojima su izabrani timovi za nastup u Budimpešti. Prvo je 10. srpnja 2004. putem Interneta održano Pojedinačno natjecanje studenata informatičara hrvatskih sveučilišta. Temeljem rezultata tog natjecanja, formirani su timovi za predstojeće Natjecanje timova studenata informatičara hrvatskih sveučilišta koje se održalo kroz dva kruga natjecanja 9. i 23. listopada 2004.

Na državnom natjecanju timova natjecalo se šest timova, a temeljem rezultata dva su tima izabrana za nastup na CEPC-u 2004. To su timovi u sastavu:

 

1. tim
Davor Bonači, FER, 2. god.
Luka Kalinovčić, FER, 1. god.
Lovro Pužar, FER, 1. god.

 

2. tim
Luka Donđivić, FER, 1. god.
Frane Šarić, FER, 4. god.
Marko Živković, PMF, 2. god.

 

Voditelji timova na CEPC-u 2004 u Budimpešti bili su dr. sc. Igor Urbiha, prof., Alen Spiegl, dipl. ing., i Krešimir Malnar, apsolvent PMF-a. Ovogodišnji rezultat naših timova bio je uspješan, kako slijedi:

1. tim Sveučilišta u Zagrebu osvojio je 2. mjesto po broju riješenih zadataka
2. tim
Sveučilišta u Zagrebu osvojio je 5. mjesto po broju riješenih zadataka

rezultati

ACM već skoro 30 godina organizira ovo prestižno svjetsko natjecanje sveučilišnih studentskih timova, te ove godine na 32 regionalna natjecanju nastupa preko 4000 timova s 1600 sveučilišta od kojih će 75 najuspješnijih nastupiti na svjetskom finalnom natjecanju u Šangaju, Kina, od 3. do 7. travnja 2005. godine.

Iako već devet godina sudjeluje na ovom natjecanju, od ove godine Hrvatska je konačno prihvaćena u punopravno članstvo CEPC-a na kojem se još natječu i sveučilišni timovi studenata informatičara iz Austrije, Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke i Slovenije.

U Zagrebu, 24. studenog 2004.

 

Organizacija nastupa
Ivo Šeparović, dipl. ing.
tajnik HSIN-a
 

Voditelji timova
dr. sc. Igor Urbiha, prof.
Alen Spiegl, dipl. ing.
Krešimir Malnar