IZVJEŠĆE S NASTUPA TIMA STUDENATA ZAGREBAČKOG SVEUČILIŠTA
na 24. srednjoeuropskom ACM natjecanju, CERC 2000
Prag, Češka, 10. - 12. studenog 2000.

U Zagrebu, 13. studenog 2000.
Ovo je peta godina da Hrvatski savez informatičara /HSIN/ organizira nastup najuspješnijih studenata informatičara Zagrebačkog sveučilišta /koji su se iskazali kao srednjoškolci zastupajući Republiku Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima/ na Regionalnom natjecanju timova studenata informatičara srednjoeuropskih sveučilišta CERC-u 2000. /u sklopu svjetskog natjecanja studenata ACM/, koje se održalo na češkom tehničkom sveučilištu u Pragu od 10.-12. studenog 2000. godine, a nastupalo je 49 timova srednjoeuropskih sveučilišta.

Ove godine nastupio je tim studenata Zagrebačkog sveučilišta u sastavu:

1. Bojan Antolović, apsolvent FER-a u Zagrebu
2. Ante Đerek, apsolvent PMF-a (Matematički odjel) u Zagrebu
3. Milan Mesić, student 3. godine FER-a u Zagrebu.

Voditelji tima bili su dr. sc. Igor Urbiha, prof., PMF (Matematički odjel), Zagreb i Krešimir Malnar, apsolvent PMF-a (Matematički odjel) u Zagrebu.

Ovogodišnji rezultat našeg tima je najbolji do sada, a to je 3. mjesto po broju riješenih zadataka (5 riješenih od 9 ponuđenih zadataka) i 4. mjesto po ukupnom vremenu u kojem su zadaci riješeni, između 49 timova predstavnika srednjoeuropskih sveučilišta. Ovaj uspjeh je posebice vrijedan kada se zna da su naši studenti saznali za odlazak na ovo natjecanje samo 7 dana prije odlaska, jer još nije bila donesena odluka Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske o podupiranju ovog projekta Hrvatskog saveza informatičara.

Zadaci, test podaci, rješenja, popis svih timova kao i ukupni poredak nalaze se na službenim stranicama CERC-a, a sve ostalo o ACM studentskim natjecanjima na službenim stranicama ACM ICPC-a.

Ovo se natjecanje sastojalo u timskom /tri studenta/ rješavanju 9 problemskih zadataka na algoritamskoj osnovi u programskim jezicima PASCAL ili C i to na jednom računalu u trajanju od 5 sati.

ACM već 25 godina organizira ovo prestižno svjetsko natjecanje sveučilišnih studentskih timova, te ove godine na 30 regionalnih natjecanja nastupa oko 2000 sveučilišnih timova od kojih će 60 najuspješnijih nastupiti na svjetskom finalnom natjecanju od 7.-11. ožujka 2001. u kanadskom gradu Vancouveru.

Ovaj nastup hrvatskih studenata sa Zagrebačkog sveučilišta organizirao je Hrvatski savez informatičara prema ugovoru za projekt "Vankolegijalnog rada sa studentima informatičarima u Republici Hrvatskoj" s Ministarstvom znanosti i tehnologije Republike Hrvatske, koji je predstavljen i na INFO 2000. 11. studenog.

Voditelj ovog projekta je dr. sc. Igor Urbiha, prof., PMF (Matematički odjel) Zagreb, višegodišnji stručni suradnik HSIN-a na programima rada s mladim informatičarima Republike Hrvatske. Svi dosadašnji nastupi studenata Zagrebačkog sveučilišta bili su također organizirani pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske.

Za organizatora nastupa
Hrvatski savez informatičara
Tajnik
Ivo Šeparović, dipl. ing.