logo
 
CERC 2015
The 2015 ACM ICPC Central Europe Regional Contest
 
Srednjoeuropsko studentsko ACM natjecanje
Zagreb, od 13. do 15. studenog 2015.
 
TIM SVEUČILIŠTA U ZAGREBU PLASIRAO SE U SVJETSKO FINALE ACM ICPC NATJECANJA
 
U Zagrebu je, od 13. do 15. studenog 2015. godine, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara održano Srednjoeuropsko studentsko ACM natjecanje (CERC) na kojem su sudjelovala 62 tima s 27 sveučilišta iz sedam srednjoeuropskih zemalja (Austrija, Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Slovačka i Slovenija).
 
Kroz tri dana Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, domaćin natjecanja, ugostio je 185 studenata, najboljih mladih programera, koji svojim znanjima i vještinama privlače pažnju najvećih svjetskih IT tvrtki i lovaca na talente, te 50 voditelja.
 
Pobjednik natjecanja je tim Sveučilišta u Varšavi u sastavu Wojciech Nadara, Marcin Smulewicz i Marek Sokołowski. Oni su tijekom 5 sati riješili 10 zadataka, te ovom pobjedom izborili nastup u finalu Svjetskog studentskog ACM natjecanja koje će se iduće godine, od 15. do 20. svibnja, održati u Phuketu, Tajland.
 
Osim njih, s ovog natjecanja na finale putuje još pet timova, među kojima i najuspješniji hrvatski tim u sastavu Ivan Lazarić, Mihael Liskij i Tonko Sabolčec, a ujedno i naš najmlađi tim koji je na natjecanju riješio 7 zadataka i plasirao se na 6. mjesto što mu je donijelo plasman u finale Svjetskog studentskog ACM natjecanja.
 
Ukupno je Hrvatsku na ovom natjecanju predstavljalo osam timova, šest timova Sveučilišta u Zagrebu te po jedan tim Sveučilišta u Dubrovniku i Sveučilišta u Osijeku.
 
Zagreb 3 ZAGREB 3
 
Ivan Lazarić, PMF-MO, student 1. godine preddiplomskog studija
Mihael Liskij, FER, student 1. godine preddiplomskog studija
Tonko Sabolčec, FER, student 1. godine preddiplomskog studija
6. MJESTO
 
Zagreb 5 ZAGREB 5
 
Matej Gradiček, FER, student 2. godine preddiplomskog studija
Zvonimir Jurelinac, FER, student 3. godine preddiplomskog studija
Borna Vukorepa, PMF-MO, student 3. godine preddiplomskog studija
9. MJESTO
 
Zagreb 3 ZAGREB 2
 
Mislav Balunović, PMF-MO, student 2. godine preddiplomskog studija
Ivica Kičić, PMF-FO, student 2. godine diplomskog studija
Marin Tomić, PMF-MO, student 3. godine preddiplomskog studija
18. MJESTO
Zagreb 3 ZAGREB 4
 
Matija Milišić, FER, student 1. godine diplomskog studija
Antun Razum, FER, student 1. godine diplomskog studija
Tomislav Tunković, FER, student 1. godine diplomskog studija
23. MJESTO
Zagreb 3 ZAGREB 1
 
Mislav Bradač, FER, student 2. godine preddiplomskog studija
Dominik Gleich, FER, student 2. godine preddiplomskog studija
Gustav Matula, FER, student 1. godine diplomskog studija
25. MJESTO
Zagreb 3 ZAGREB 6
 
Dario Babojelić, FER, student 1. godine preddiplomskog studija
Luka Barišić, FER, student 1. godine preddiplomskog studija
Ivan Šego, FER, student 1. godine preddiplomskog studija
29. MJESTO
Zagreb 3 DUBROVNIK
 
Marko Jurić, Odjel za elektrotehniku i računarstvo, student 3. godine preddiplomskog studija
Maris Mirović, Odjel za elektrotehniku i računarstvo, student 3. godine preddiplomskog studija
Kruno Zečević, Odjel za elektrotehniku i računarstvo, student 1. godine diplomskog studija
Zagreb 3 OSIJEK
 
Renato Dean, Odjel za matematiku, student 2. godine preddiplomskog studija
Tomislav Gudelj, Elektrotehnički fakultet, student 3. godine preddiplomskog studija
Tomislav Mijošević, Odjel za matematiku, student 2. godine preddiplomskog studija
 
KOMPLETNI REZULTATI
 
Srednjoeuropsko studentsko ACM natjecanje jedno je od najjačih regionalnih natjecanja u Europi i svijetu i dio je Svjetskog studentskog ACM natjecanja (The ACM International Collegiate Programming Contest - ICPC). Ovo svjetsko natjecanje studentskih timova u programiranju već je gotovo četiri desetljeća pokretač svjetskog natjecateljskog obrazovnog programa i potiče napredak generacija svjetskih programera i računarskih inženjera.
 
ICPC svoje korijene vuče od natjecanja održanog na Sveučilištu Texas A&M 1970. godine. Ideja je ubrzo postala popularna u SAD i Kanadi te je prvo Finale ACM natjecanja održano 1977. godine. Od tada do danas natjecanje je preraslo u svjetsku mrežu regionalnih natjecanja koja okupljaju više od 10 tisuća timova sa preko 2300 sveučilišta 90-tak država svijeta. Timovi od tri studenta predstavljaju svoja sveučilišta na 45 regionalnih natjecanja te imaju priliku nastupiti na finalu koje okuplja 120 najboljih timova iz cijeloga svijeta.
 
Hrvatski studenti u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara na ovom natjecanju nastupaju od 1996. godine, te postižu odlične rezultate. Posebno uspješni bili su na CERC-u 2007., 2013. i 2014. kada su hrvatski timovi izborili plasman na finale Svjetskog studentskog ACM natjecanja i na svakom od nastupa osvojili srebrnu medalju.
 
Organizacija CERC 2015 bila je veliki izazov za Hrvatski savez informatičara i sve članove Organizacijskog odbora. Iako prvo međunarodno studentsko natjecanje u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara (Zagreb će biti domaćin ovom natjecanju i u 2016. i u 2017. godini), mnogi sudionici pohvalili su organizaciju kao i teške ali zanimljive zadatke na natjecanju.
 
Zasluge za uspješnu organizaciju treba dati svim članovima Organizacijskog odbora i volonterima. Također zahvaljujemo i Fakultetu elektrotehnike i računarstva, koji je kao domaćin ustupio svoje prostore, opremu i osoblje za provedbu natjecanja.
 
Zahvaljujemo i sponzorima: IBM, Palantir, Microsoft, Assecco South Eastern Europe i KSU, koji su prepoznali vrijednost ovog natjecanja i odlučili ga podržati.
 
Nastup naših informatičara na ovom jakom regionalnom natjecanju organizirao je Hrvatski savez informatičara koji je ranije organizirao i proveo sva studentska prednatjecanja za izbor naša tri tima koji nastupaju na ovom natjecanju. Nastup i organizacija ovog natjecanja financira se iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 18. studenog 2015. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, tajnik