logo
 
CERC 2018
2018 ICPC Central Europe Regional Contest
 
Srednjoeuropsko studentsko ICPC natjecanje
Prag, Češka, od 30. studenog do 2. prosinca 2018.
 
TIM SVEUČILIŠTA U ZAGREBU PLASIRAO SE U SVJETSKO FINALE ICPC NATJECANJA!
 
Na Fakultetu elektrotehnike Tehničkog sveučilišta u Pragu, od 30. studenog do 2. prosinca 2018. godine, održano je Srednjoeuropsko studentsko ICPC natjecanje (CERC) na kojem je sudjelovalo 78 timova s 32 sveučilišta iz 7 srednjoeuropskih zemalja (Austrija, Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Slovačka i Slovenija).
 
Hrvatsku je na ovom natjecanju predstavljalo ukupno 6 timova: tri tima Sveučilišta u Zagrebu, te po jedan tim Sveučilišta u Osijeku, Rijeci i Puli, koji su pravo nastupa izborili sudjelovanjem na Natjecanju timova studenata informatičara hrvatskih sveučilišta.
 
Najbolje plasirani hrvatski tim bio je tim Zagreb 1 u sastavu Domagoj Bradač, Ivan Lazarić i Daniel Paleka, svi studenti Matematičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su odličnim nastupom zauzeli 2. MJESTO s 10 (od ukupno 12) rješenih zadataka, te su izborili nastup u finalu Svjetskog studentskog ICPC natjecanja koje će se iduće godine, od 31. ožujka do 5. travnja, održati u Portu, Portugal. Osim njih, s ovog natjecanja na finale putuju još dva tima: prvoplasirani tim Sveučilišta u Varšavi te tim Sveučilišta u Wroclawu.
 
Zagreb 1 ZAGREB 1
 
Domagoj Bradač, PMF-MO, student 3. godine preddiplomskog studija
Ivan Lazarić, PMF-MO, student 1. godine diplomskog studija
Daniel Paleka, PMF-MO, student 3. godine preddiplomskog studija
2. MJESTO
 
Zagreb 2 ZAGREB 2
 
Mislav Bradač, FER, student 2. godine diplomskog studija
Dominik Gleich, FER, student 2. godine diplomskog studija
Matej Gradiček, FER, student 2. godine diplomskog studija
7. MJESTO
 
Zagreb 3 ZAGREB 3
 
Marin Kišić, PMF-MO, student 2. godine preddiplomskog studija
Josip Klepec, PMF-MO, student 1. godine preddiplomskog studija
Paula Vidas, PMF-MO, student 1. godine preddiplomskog studija
15. MJESTO
 
Osijek OSIJEK
 
Mislav Blažević, OZM, student 1. godine diplomskog studija
Patrick Nikić, OZM, student 2. godine diplomskog studija
Marko Tutavac, OZM, student 3. godine preddiplomskog studija
35. MJESTO
 
Rijeka RIJEKA
 
Dino Ilić, TF, student 2. godine diplomskog studija
Erik Otović, TF, student 1. godine diplomskog studija
Ivana Žužić, TF, student 1. godine diplomskog studija
52. MJESTO
 
Pula PULA
 
Robert Šajina, FI, student 2. godine diplomskog studija
Romeo Šajina, FI, student 2. godine diplomskog studija
Leona Štrucelj, FI, student 3. godine preddiplomskog studija
61. MJESTO
 
 
Voditelji hrvatskih timova bili su:
Sveučilište u Zagrebu: doc. dr. sc. Ante Đerek, Ivan Paljak i Krešimir Malnar
Sveučilište u Osijeku: doc. dr. sc. Slobodan Jelić
Sveučilište u Rijeci: doc. dr. sc. Damir Arbula i doc. dr. sc. Sandi Ljubić
Sveučilište u Puli: doc. dr. sc. Tihomir Orehovački
 
KOMPLETNI REZULTATI
 
Srednjoeuropsko studentsko ICPC natjecanje jedno je od najjačih regionalnih natjecanja u Europi i svijetu i dio je Svjetskog studentskog ICPC natjecanja (International Collegiate Programming Contest - ICPC). Ovo svjetsko natjecanje studentskih timova u programiranju već je četiri desetljeća pokretač svjetskog natjecateljskog obrazovnog programa i potiče napredak generacija svjetskih programera i računarskih inženjera.
 
ICPC svoje korijene vuče od natjecanja održanog na Sveučilištu Texas A&M 1970. godine. Ideja je ubrzo postala popularna u SAD i Kanadi te je prvo Finale ACM ICPC natjecanja održano 1977. godine. Od tada do danas natjecanje je preraslo u svjetsku mrežu regionalnih natjecanja koja okupljaju više od 10 tisuća timova sa preko 2300 sveučilišta 90-tak država svijeta. Timovi od tri studenta predstavljaju svoja sveučilišta na 45 regionalnih natjecanja te imaju priliku nastupiti na finalu koje okuplja 128 najboljih timova iz cijeloga svijeta.
 
Hrvatski studenti u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara na ovom natjecanju nastupaju od 1996. godine, te postižu odlične rezultate. Posebno uspješni bili su na CERC-u 2007., 2013., 2014., 2015. i 2016. kada su hrvatski timovi također izborili plasman na finale Svjetskog studentskog ICPC natjecanja i na prva tri nastupa osvojili srebrnu medalju.
 
Nastup naših informatičara na ovom jakom regionalnom natjecanju organizirao je Hrvatski savez informatičara koji je ranije organizirao i proveo sva studentska prednatjecanja za izbor svih naših timova koji su nastupili na ovom natjecanju. Organizacija nastupa tri najbolja tima sa studentskog natjecanja (timovi Sveučilišta u Zagrebu) financira se iz javnih potreba za tehničku kulturu, dok su nastupe ostalih timova financirala matična sveučilišta. Pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 4. prosinca 2018. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, tajnik