logo
 
CERC 2019
2019 ICPC Central Europe Regional Contest
 
Srednjoeuropsko studentsko ICPC natjecanje
Prag, Češka, od 29. studenog do 2. prosinca 2019.
 
Na Fakultetu elektrotehnike Tehničkog sveučilišta u Pragu, od 29. studenog do 2. prosinca 2019. godine, održano je Srednjoeuropsko studentsko ICPC natjecanje (CERC) na kojem su sudjelovala 63 tima s 27 sveučilišta iz 7 srednjoeuropskih zemalja (Austrija, Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Slovačka i Slovenija).
 
Hrvatsku je na ovom natjecanju predstavljalo ukupno 6 timova: tri tima Sveučilišta u Zagrebu, te po jedan tim Sveučilišta u Osijeku, Rijeci i Puli, koji su pravo nastupa izborili sudjelovanjem na Natjecanju timova studenata informatičara hrvatskih sveučilišta.
 
Najbolje plasirani hrvatski tim bio je tim Zagreb 1 u sastavu Marin Kišić, Josip Klepec i Paula Vidas, svi studenti Matematičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su odličnim nastupom zauzeli 6. mjesto s 11 (od ukupno 12) riješenih zadataka.
 
Zagreb 1 ZAGREB 1
 
Marin Kišić, PMF-MO, student 3. godine preddiplomskog studija
Josip Klepec, PMF-MO, student 2. godine preddiplomskog studija
Paula Vidas, PMF-MO, student 2. godine preddiplomskog studija
6. MJESTO
 
Zagreb 2 ZAGREB 2
 
Stjepan Požgaj, PMF-MO, student 1. godine diplomskog studija
Tonko Sabolčec, FER, student 2. godine diplomskog studija
Ivan Žufić, PMF-MO, student 2. godine diplomskog studija
14. MJESTO
 
Zagreb 3 ZAGREB 3
 
Leonard Inkret, FER, student 2. godine preddiplomskog studija
Vilim Lendvaj, FER, student 2. godine preddiplomskog studija
Borna Šimić, PMF-MO, student 2. godine preddiplomskog studija
15. MJESTO
 
Osijek OSIJEK
 
Karlo Iletić, OZM, student 2. godine preddiplomskog studija
Antonio Janjić, OZM, student 1. godine preddiplomskog studija
Tomislav Prusina, OZM, student 3. godine preddiplomskog studija
39. MJESTO
 
Rijeka RIJEKA
 
Matija Dizdar, TF, student 2. godine diplomskog studija
Erik Otović, TF, student 2. godine diplomskog studija
Ivana Žužić, TF, student 2. godine diplomskog studija
49. MJESTO
 
Pula PULA
 
Lucian Tin Udovičić, FI, student 2. godine preddiplomskog studija
Marko Gabrovec, FI, student 2. godine preddiplomskog studija
Jurica Jurinčić, FI, student 3. godine preddiplomskog studija
63. MJESTO
 
 
Voditelji hrvatskih timova bili su:
Sveučilište u Zagrebu: Ivan Paljak, Matej Ferenčević i Krešimir Malnar
Sveučilište u Osijeku: Jurica Maltar
Sveučilište u Rijeci: doc. dr. sc. Damir Arbula i doc. dr. sc. Sandi Ljubić
Sveučilište u Puli: doc. dr. sc. Tihomir Orehovački
 
KOMPLETNI REZULTATI
 
Srednjoeuropsko studentsko ICPC natjecanje jedno je od najjačih regionalnih natjecanja u Europi i svijetu i dio je Svjetskog studentskog ICPC natjecanja (International Collegiate Programming Contest - ICPC). Ovo svjetsko natjecanje studentskih timova u programiranju već je preko četiri desetljeća pokretač svjetskog natjecateljskog obrazovnog programa i potiče napredak generacija svjetskih programera i računarskih inženjera.
 
ICPC svoje korijene vuče od natjecanja održanog na Sveučilištu Texas A&M 1970. godine. Ideja je ubrzo postala popularna u SAD i Kanadi te je prvo Finale ACM ICPC natjecanja održano 1977. godine. Od tada do danas natjecanje je preraslo u svjetsku mrežu regionalnih natjecanja koja okupljaju timove s više 55 tisuća studenata koji dolaze s cca 3200 sveučilišta iz 111 država svijeta. Timovi od tri studenta predstavljaju svoja sveučilišta na 45 regionalnih natjecanja te imaju priliku nastupiti na finalu koje okuplja 140 najboljih timova iz cijeloga svijeta.
 
Hrvatski studenti u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara na ovom natjecanju nastupaju od 1996. godine, te postižu odlične rezultate. Posebno uspješni bili su na CERC-u 2007., 2013., 2014., 2015., 2016. i 2018. kada su hrvatski timovi također izborili plasman na finale Svjetskog studentskog ICPC natjecanja i na prva tri od navedenih nastupa osvojili srebrnu medalju.
 
Nastup naših informatičara na ovom jakom regionalnom natjecanju organizirao je Hrvatski savez informatičara koji je ranije organizirao i proveo sva studentska prednatjecanja za izbor svih naših timova koji su nastupili na ovom natjecanju. Organizacija nastupa tri najbolja tima sa studentskog natjecanja (timovi Sveučilišta u Zagrebu) financira se iz javnih potreba za tehničku kulturu, dok su nastupe ostalih timova financirala matična sveučilišta. Pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 4. prosinca 2019. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, tajnik