DMIH 2008 Logo
 
O DMIH-u
 
17. Dane mladih informatičara Hrvatske - DMIH 2008, državno natjecanje i smotru softverskih radova učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske iz područja informatike-računalstva organizira i provodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Agencija za odgoj i obrazovanje uz stručnu organizaciju Hrvatskog saveza informatičara.
 
DMIH 2008 održava se u Primoštenu od 15. do 20. travnja 2008. godine. Škola domaćin ovogodišnjeg natjecanja i smotre je Osnovna škola Primošten, a programi se odvijaju u prostorima Hotela Zora, gdje će se okupiti najbolji mladi informatičari Republike Hrvatske i njihovi mentori, koji su to pravo stekli postignutim rezultatima na županijskim natjecanjima i smotrama održanima 10. ožujka 2008. godine.
Sve programe na DMIH-u provode stručni suradnici HSIN-a i Državno povjerenstvo s predsjednicom gđom Anticom Lovrić.
 
U programima DMIH-a natjecat će se ukupno 167 učenika. Njih će pratiti i 62 mentora - profesora informatike.
Od 81 osnovnoškolca pozvanih na DMIH 36 učenika natjecat će se u programskom jeziku LOGO, 37 u programskim jezicima BASIC/PASCAL, dok će na smotri biti predstavljeno 15 autorskih softverskih radova.
Od 86 srednjoškolaca 53 učenika će se kroz dva dana natjecati u rješavanju problemskih zadataka u programskim jezicima PASCAL/C/C++, 25 učenika u kategoriji OSNOVE INFORMATIKE, a ostali će na smotri predstaviti 13 autorskih softverskih radova.
 
15 do 20 učenika - najuspješnijih srednjoškolaca na ovom Državnom natjecanju, steći će pravo sudjelovanja na XIV. HRVATSKOJ INFORMATIČKOJ OLIMPIJADI - HIO 2008, 19. travnja 2008. Ova se nacionalna informatička olimpijada održava po uzoru na nacionalne informatičke olimpijade drugih država, koje kao i Republika Hrvatska sudjeluju na međunarodnim informatičkim natjecanjima.
Najuspješnijih 6 do 8 učenika s XIV. HIO još će se jednom natjecati na Izbornim pripremama, a ti rezultati će se pribrojati rezultatima s XIV. HIO, te će tako četvorica najuspješnijih postati članovi hrvatske reprezentacije za nastup na XV. Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi - CEOI 2008 (Dresden, Njemačka, od 6. do 12. srpnja) i XX. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi - IOI 2008 (Kairo, Egipat, od 16. do 23. kolovoza).
 
Tvrtka KONČAR - Elektronika i informatika osigurala nam je 65 računala najnovije tehnologije za provedbu natjecanja i smotri radova.
Tvrtka Microsoft Hrvatska osigurala je prigodne poklon pakete za učenike i mentore te prigodne nagrade za najuspješnije učenike na DMIH-u.
Idejni autor logotipa DMIH-a je Tomislav Pleić, učenik gIVb razreda Graditeljske, obrtničke i grafičke škole u Splitu.