DMIH 2009 Logo
 
O DMIH-u
 
18. Dane mladih informatičara Hrvatske - DMIH 2009, državno natjecanje i smotru softverskih radova učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske iz područja informatike-računalstva organizira i provodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Agencija za odgoj i obrazovanje uz stručnu organizaciju Hrvatskog saveza informatičara.
 
DMIH 2009 održava se u Dubrovniku od 22. do 26. ožujka 2009. godine, a svi a programi se odvijaju u prostorima Hotela President i Argosy, gdje će se okupiti najbolji mladi informatičari Republike Hrvatske i njihovi mentori, koji su to pravo stekli postignutim rezultatima na županijskim natjecanjima i smotrama održanima 9. veljače 2009. godine.
Sve programe na DMIH-u provode stručni suradnici HSIN-a i Državno povjerenstvo s predsjednicom gđom Zlatkom Markučič.
 
U programima DMIH-a natjecat će se ukupno 171 učenik. Njih će pratiti i 70 mentora - profesora informatike.
Od 74 osnovnoškolca pozvanih na DMIH 35 učenika natjecat će se u programskom jeziku LOGO, 39 u programskim jezicima BASIC/PASCAL/C/C++, dok će na smotri biti predstavljeno 12 autorskih softverskih radova.
Od 97 srednjoškolaca 47 učenika će se kroz dva dana natjecati u rješavanju problemskih zadataka u programskim jezicima PASCAL/C/C++, 37 učenika u kategoriji OSNOVE INFORMATIKE, a ostali će na smotri predstaviti 15 autorskih softverskih radova.
 
15 do 20 učenika - najuspješnijih srednjoškolaca na ovom Državnom natjecanju, steći će pravo sudjelovanja na XV. HRVATSKOJ INFORMATIČKOJ OLIMPIJADI - HIO 2009, 26. ožujka 2009. Ova se nacionalna informatička olimpijada održava po uzoru na nacionalne informatičke olimpijade drugih država, koje kao i Republika Hrvatska sudjeluju na međunarodnim informatičkim natjecanjima.
Najuspješnijih 6 do 8 učenika s XV. HIO još će se jednom natjecati na Izbornim pripremama, a ti rezultati će se pribrojati rezultatima s XV. HIO, te će tako četvorica najuspješnijih postati članovi hrvatske reprezentacije za nastup na XVI. Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi - CEOI 2009 (Tirgu-Mures, Rumunjska, srpanj) i XXI. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi - IOI 2009 (Plovdiv, Bugarska, od 8. do 15. kolovoza).