SVEČANOST OTVARANJA DMIH'99

Gotovo s preciznošću u sekundama počelo je  svečano otvaranje Dana mladih informatičara Hrvatske 1999. Uz izuzetnu ,,susretljivost i veliki trud naših ljubaznih domaćina uživali smo u nastupu učenika Industrijsko-obrtničke i Tehničke škole (Franka Čubrić, Barbara Vukman), pjevačkog zbora  i ženske klape pod voditeljstvom Sonje Batur, mandolinskog orkestra kojim je dirigirao Mate Višić, te folklorne skupine iz Jezera, i učenika recitatora.

Nakon prigodnog programa učesnicima se obratio gradonačelnik grada Šibenika F. Čeko, tajnik glavnog organizatora HSIN-a I. Šeparović, predsjednica Državnog povjerenstva za natjecanje i smotru V. Mesar, pročelnica za prosvjetu , kulturu, informiranje i tehničku kulturu  grada Šibenika Ž. Podrug, predsjednik HZTK-e  prof.dr. A. Markotić, a DMIH je svečano otvorio u ime Ministarstva prosvjete i športa kao glavnog pokrovitelja cijele manifestacije doministar za prosvjetu i šport mr. M. Dorešić.
Uz najljepše želje u predstojećim natjecanjima kao i čestitke za već do sada postignute rezultate i plasman na Državno natjecanje i smotru, učesnicima je izrečena i želja da provedu nekoliko ugodnih dana koji će im ostati u dragoj uspomeni.

Ostaje nam da vidimo hoće li se uspješnost i svečanost početka provući kao osnovna nit kroz sve dane natjecanja i hoćemo li na kraju biti jednako toliko ushićeni i zadovoljni. Želja nam je da bude upravo tako, te ćemo nesmanjenim intenzitetom nastojati da održavanje natjecanja bude jednako tako uspješno kao i njegova priprema.


Iz izlaganja g. Ive Separovica, glavnog organizatora DMIH-a '99

Hrvatski savez informatičara, osnovan 1986. godine, nacionalna je organizacija informatičkih društava i klubova, a djeluje u okviru tehničke kulture Republike Hrvatske. U HSIN je udruženo 30 udruga s oko 2.000 članova. Hrvatski savez informatičara promiče informatičko obrazovanje i kulturu među darovitom mladeži . Svjestan izuzetne uloge informatike u razvitku hrvatskog društva, čitavim sustavom svog rada želi pobuditi i potaknuti interes što većeg broja mladih za informatiku, pridonijeti podizanju razine informatičkog znanja i osposobljavanja mladeži, te prepoznati i dodatno stimulirati  ponajbolje mlade informatičare na daljnje napore.
U programima ovog DMIH'99 natjecat će se ukupno 176 učenika, koji su na Državno prvenstvo pozvani temeljem rezultata sa županijskih natjecanja i smotri. Njih prati 71 mentor - profesor informatike.

DMIH-u su prethodila školska, gradska, općinska i županijska natjecanja u kojima je sudjelovalo oko 3.000 učenika, a na  smotrama je prikazano 200 samostalnih softverskih radova.

Ovdje, u Šibeniku,od pozvanih 106 osnovnoškolaca njih 45 natjecat će se u vladanju programskim jezikom LOGO, 46 u programskim jezicima BASIC/PASCAL, a na smotri će mladi autori prikazati 20  softverskih radova.

Od 70 srednjoškolca  njih 46, će se dva dana natjecati u rješavanju problemskih zadataka u programskim jezicima BASIC, PASCAL i C, te će na smotri prikazati 20 autorskih softverskih radova. Deset do petnaest najuspješnijih natjecatelja srednjoškolaca steći će pravo sudjelovanja na 5. HRVATSKOJ INFORMATIČKOJ OLIMPIJADI,  22. svibnja 1999.
Ova se olimpijada održava po uzoru na nacionalne informatičke olimpijade ostalih zemalja svijeta, koje kao i Republika Hrvatska, sudjeluju na međunarodnim informatičkim natjecanjima .RAZGOVOR S mr. MIROSLAVOM DOREŠIĆEM,
zamjenikom ministra prosvjete i športa RH
 
  Doprinijelo je značajno. S obzirom na broj računala koja su dodijeljena županiji, odnosno školama u gradu Šibeniku, tu su još škole u Drnišu i u Kninu. Isporučene su kompjutorske učionice, a na natjecanju su opremljene četiri  radionice, ukupno 36 računala. To su računala koja su inače predviđena za opremanje škola,  u ovom sustavnom poduhvatu informatizacije hrvatskog školstva. Ovo je početak razvoja Hrvatske školske računalne mreže CROSNet. Na ovom državnom natjecanju ta su računala došla do izražaja, iako će ona u punom smislu biti korištena u slijedećoj školskoj godini.
  Šibenik je imao nekoliko državnih natjecanja i uvijek su bila izvanredno dobro organizirana. Ja vjerujem da će i na ovom natjecanju sve biti u redu i da će svi biti zadovoljni. Posebno natjecatelji.
  Mi u Hrvatskoj imamo puno kvalitetnih profesora  iz informatike ali i iz ostalih predmeta koji imaju afinitete za informatiku. Upravo iz Ministarstva prosvjete i športa poduzimamo organizaciju mnogih tečajeva, na koje će ići ne samo  profesori informatike nego i  profesori ostalih predmeta kako bi se informatika primjenjivala ne samo za opismenjivanje nego i uporabljala u nastavi ostalih predmeta.
  Naravno da je. Šibenik je prekrasan, lijepo je vrijeme ovdje češće nego u ostalim dijelovima naše domovine, a i organizatori su jako dragi i gostoljubivi, prema tome  sve u superlativu što se tiče  Šibenika. Šibenik je grad mladih i ima iskustvo u organizaciji rada s mladima od Dječjeg festivala...
 


Mladim informatičarima i svim mladima poručio bih da se bave informatikom i svim drugim pametnim stvarima  i da ne gube vrijeme na nešto što je "bezvezno", jer u informatici i drugim znanstvenim disciplinama ima puno ljepote koja ih može zanimati.