EGOI 2023 Logo
 
 
Lund, Švedska, od 15. do 21. srpnja 2023.
 
ZLATO, SREBRO I DVIJE BRONCE ZA MLADE HRVATSKE INFORMATIČARKE
 
Sjajne rezultate ostvarile su mlade hrvatske informatičarke na Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke (European Girls' Olympiad in Informatics) koja se od 15. do 21. srpnja 2023. godine održala u Lundu, Švedska. U konkurenciji 189 natjecateljica iz 52 zemlje naše su djevojke osvojile JEDNU ZLATNU, JEDNU SREBRNU i DVIJE BRONČANE MEDALJE.
 
Medalja Ime i prezime Razred/Škola
ZLATO LARA SEMEŠ 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
SREBRO MAŠA DOBRIĆ 1. razred, XV. gimnazija Zagreb
BRONCA IVA TADIĆ 4. razred, Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb
BRONCA LANA ŠKARICA 1. razred, XV. gimnazija Zagreb
 
Lara Semeš, Maša Dobrić, Lana Škarica i Iva Tadić
Lara Semeš, Maša Dobrić, Lana Škarica i Iva Tadić
 
Stručna voditeljica reprezentacije bila je Martina Licul, a odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa Krešimir Malnar.
 
Na ovom natjecanju nastupile su četiri učenice srednjoškolskog uzrasta koje su svoje mjesto u reprezentaciji izborile kroz sudjelovanje na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke (Zagreb, 10. lipnja).
 
Maša Dobrić Lana Škarica Lara Semeš Iva Tadić
 
EGOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 8 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskom jeziku Python ili C++ pod operativnim sustavom Linux. Učenice se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenice (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
 
Inicijativa za pokretanje ovog natjecanja kojim bi se kod djevojaka potaknuo interes za računarstvo nastala je na europskoj razini prije tri godine. Poticaj je bila činjenica da se značajno manji broj žena u odnosu na broj muškaraca u svijetu, pa tako i kod nas, odlučuje na studiranje ili rad u sektoru računarstva, a što se očituje i u broju ženskih i muških natjecatelja i na informatičkim natjecanjima.
 
Nastup naših mladih programerki na ovom natjecanju i stručne pripreme koje su prethodile nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara.
Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Lundu, 20. srpnja 2023. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik