EGOI 2023 Logo
 
 
Lund, Švedska, od 15. do 21. srpnja 2023.
 
Značajno manje žena nego muškaraca u svijetu, pa tako i kod nas, odlučuje se na studiranje ili rad u sektoru računarstva. Razlika u broju ženskih i muških natjecatelja očita je i na informatičkim natjecanjima, pa je na razini Europe prije dvije godine pokrenuta inicijativa organizacije natjecanja za djevojke kojim bi se potaknuo interes za računarstvo kod djevojaka. Iz te ideje nastalo je ovo natjecanje čija su prva dva izdanja organizirala Švicarska i Turska, dok je ove godine domaćin natjecanja Švedska, gdje će nastupiti 189 natjecateljica iz 34 europske i 18 gostujućih zemalja.
 
Treća Europska informatička olimpijada za djevojke (European Girls' Olympiad in Informatics) održava se od 15. do 21. srpnja 2023. godine u Lundu, Švedska. Na ovom natjecanju nastupit će četiri učenice srednjoškolskog uzrasta koje su svoje mjesto u reprezentaciji izborile kroz sudjelovanje na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke (Zagreb, 10. lipnja).
 
Iva Tadić, Maša Dobrić, Lana Škarica i Lara Semeš
Iva Tadić, Maša Dobrić, Lana Škarica i Lara Semeš
 
Republiku Hrvatsku na ovom natjecanju zastupa tim sastavljen od četiri učenice srednjih škola:
  • MAŠA DOBRIĆ, 1. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • LARA SEMEŠ, 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • LANA ŠKARICA, 1. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • IVA TADIĆ, 4. razred, Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb
Stručna voditeljica reprezentacije je Martina Licul, a odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa je Krešimir Malnar.
 
Maša Dobrić Lana Škarica Lara Semeš Iva Tadić
 
EGOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 8 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskom jeziku Python ili C++ pod operativnim sustavom Linux. Učenice se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenice (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
 
Nastup naših mladih programerki na ovom natjecanju i stručne pripreme koje su prethodile nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara.
Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Lundu, 16. srpnja 2023. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik