EJOI 2017 Logo
 
1st EUROPEAN JUNIOR OLYMPIAD IN INFORMATICS - EJOI 2017
 
1. EUROPSKA JUNIORSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA 2017
 
Sofija, Bugarska, od 7. do 13. rujna 2017.
 
ZLATO, SREBRO I DVIJE BRONCE ZA MLADE HRVATSKE INFORMATIČARE!
 
U utorak, 12. rujna, održana je završna svečanost s dodjelom medalja na 1. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi - European Junior Olympiad in Informatics, koja se od 7. do 13. rujna održala u Sofiji, Bugarska, a na kojoj je nastupilo 89 natjecatelja iz 22 europske zemlje.
Hrvatski mladi informatičari na ovom su natjecanju osvojili ZLATNU, SREBRNU I DVIJE BRONČANE MEDALJE, a Dorijan Lendvaj dobio je priznanje za najmlađeg osvajača medalje na ovoj Olimpijadi.
 
Krešimir Nežmah, Patrik Pavić, Dorijan Lendvaj i Eugen Bošnjak
Krešimir Nežmah, Patrik Pavić, Dorijan Lendvaj i Eugen Bošnjak
 
Medalja Ime i prezime Razred, škola
ZLATO KREŠIMIR NEŽMAH 1. razred, XV. gimnazija Zagreb (u prošloj šk. god. OŠ Matije Gupca Zagreb)
SREBRO PATRIK PAVIĆ 8. razred, OŠ Ante Kovačića Zagreb
BRONCA DORIJAN LENDVAJ 8. razred, OŠ Popovača
BRONCA EUGEN BOŠNJAK 1. razred, XV. gimnazija Zagreb (u prošloj šk. god. OŠ Vjenceslava Novaka Zagreb)
 
S članovima hrvatske juniorske informatičke reprezentacija putovali su Nikola Dmitrović, prof. savjetnik, odgovorni voditelj, Adrian Satja Kurdija, stručni voditelj, kao i Krešimir Malnar, član Međunarodnog odbora Olimpijade (IOI International Committee).
 
 
Za Hrvatsku su na ovom natjecanju nastupili učenici osnovnih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi, nakon čega su se mladi hrvatski olimpijci tijekom mjeseca srpnja i kolovoza, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara, intenzivno pripremali za ovaj nastup.
Uspjeh naših mladih informatičara prvenstveno je zasluga njih samih, ali svakako bismo istaknuli da su sva četiri učenika bili redovni polaznici svojih informatičkih udruga/klubova gdje su stekli mnoga znanja i iskustva.
Tako su Krešimir, Patrik i Eugen dugogodišnji članovi Zagrebačkog računalnog saveza, dok je Dorijan član Robotičko informatičkog kluba Popovača.
Obje udruge, zajedno s još tridesetak drugih, članice su Hrvatskog saveza informatičara.
 
 
EJOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (rođeni 2002. godine ili mlađi) i dva voditelja.
Organizacija izbora tima, pripreme i odlazak na 1. europsku juniorsku informatičku olimpijadu dio je plana i programa Hrvatskog saveza informatičara koji se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Sofiji, 13. rujna 2017. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, tajnik