EJOI 2017 Logo
 
1st EUROPEAN JUNIOR OLYMPIAD IN INFORMATICS - EJOI 2017
 
1. EUROPSKA JUNIORSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA 2017
 
Sofija, Bugarska, od 7. do 13. rujna 2017.
 
Nakon niza natjecanja (od listopada 2016. nadalje) na kojima su se mladi informatičari programeri - učenici osnovnih škola korak po korak probijali prema hrvatskoj juniorskoj informatičkoj reprezentaciji, od čega bismo izdvojili sudjelovanje na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Krk, 7. srpnja) došao je i trenutak za nastup najboljih mladih hrvatskih informatičara u ovoj školskoj godini na 1. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi - European Junior Olympiad in Informatics koja se ove godine održava po prvi puta, i to u Sofiji, Bugarska, gdje će uz Hrvatsku nastupiti i reprezentacije iz 22 europske zemlje.
 
Krešimir Nežmah, Dorijan Lendvaj, Patrik Pavić i Eugen Bošnjak
Krešimir Nežmah, Dorijan Lendvaj, Patrik Pavić i Eugen Bošnjak
 
Učenici koji će nastupiti za reprezentaciju su:
 
1. Krešimir Nežmah, 1. razred, XV. gimnazija Zagreb (u prošloj šk. god. OŠ Matije Gupca Zagreb)
2. Patrik Pavić, 8. razred, OŠ Ante Kovačića Zagreb
3. Dorijan Lendvaj, 8. razred, OŠ Popovača
4. Eugen Bošnjak, 1. razred, XV. gimnazija Zagreb (u prošloj šk. god. OŠ Vjenceslava Novaka Zagreb)
 
a s članovima hrvatske juniorske informatičke reprezentacija putuju Nikola Dmitrović, prof. savjetnik, odgovorni voditelj, Adrian Satja Kurdija, stručni voditelj i Krešimir Malnar, član Međunarodnog odbora Olimpijade (IOI International Committee).
 
Program 1. EJOI-a tijekom sedam dana obuhvaća:
- svečano otvorenje
- probno natjecanje i dva dana natjecanja
- organizirane izlete, razgledavanje turističkih i kulturnih znamenitosti, sportske aktivnosti, zabavu, stručna predavanja, društvene igre i druženje natjecatelja u slobodno vrijeme
- završnu svečanost s dodjelom medalja
 
EJOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (rođeni 2002. godine ili mlađi) i dva voditelja.
 
Kako bi mladi hrvatski olimpijci na ovoj olimpijadi ostvarili što bolji uspjeh, tijekom mjeseca srpnja i kolovoza održane su intenzivne online pripreme koje će završiti petodnevnim pripremama u Hrvatskom savezu informatičara, neposredno prije odlaska na olimpijadu.
 
Organizacija izbora tima, pripreme i odlazak na 1. europsku juniorsku informatičku olimpijadu dio je plana i programa Hrvatskog saveza informatičara koji se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 18. kolovoza 2017. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, tajnik