EJOI 2018 Logo
 
2nd EUROPEAN JUNIOR OLYMPIAD IN INFORMATICS - EJOI 2018
 
2. EUROPSKA JUNIORSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA 2018
 
Innopolis, Rusija, od 26. srpnja do 1. kolovoza 2018.
 
DVA SREBRA I BRONCA ZA MLADE HRVATSKE INFORMATIČARE!
 
U utorak, 31. srpnja, održana je završna svečanost s dodjelom medalja na 2. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi - European Junior Olympiad in Informatics, koja se od 26. srpnja do 1. kolovoza održala u Innopolisu, Rusija, a na kojoj je nastupilo 80 natjecatelja iz 21 europske zemlje.
Hrvatski mladi informatičari na ovom su natjecanju osvojili DVIJE SREBRNE I BRONČANU MEDALJU.
 
Patrik Pavić, Bernard Inkret, Dorijan Lendvaj i Fran Babić
Patrik Pavić, Bernard Inkret, Dorijan Lendvaj i Fran Babić
 
Medalja Ime i prezime Razred, škola
SREBRO PATRIK PAVIĆ 8. razred, OŠ Ante Kovačića Zagreb
SREBRO DORIJAN LENDVAJ 8. razred, OŠ Popovača
BRONCA FRAN BABIĆ 7. razred, OŠ Eugena Kumičića Velika Gorica
  BERNARD INKRET 8. razred, OŠ Rude
 
S članovima hrvatske juniorske informatičke reprezentacije putovali su Nikola Dmitrović, prof. savjetnik, odgovorni voditelj, Adrian Satja Kurdija, stručni voditelj, kao i Krešimir Malnar, član Upravnog odbora Međunarodne informatičke olimpijade (IOI International Committee) koji je na ovom natjecanju izabran i za člana Upravnog odbora Europske juniorske informatičke olimpijade.
 
Za Hrvatsku su na ovom natjecanju nastupili učenici osnovnih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 24. ožujka 2018.), kao i na Juniorskim izbornim pripremama (Zagreb, od 11. do 13. svibnja 2018.). nakon čega su se mladi hrvatski olimpijci, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara, intenzivno pripremali za ovaj nastup.
Uspjeh naših mladih informatičara prvenstveno je zasluga njih samih, ali svakako bismo istaknuli da su sva četiri učenika bili redovni polaznici svojih informatičkih udruga/klubova gdje su stekli mnoga znanja i iskustva. Tako su Patrik, Fran i Bernard dugogodišnji članovi Zagrebačkog računalnog saveza, dok je Dorijan član Robotičko informatičkog kluba Popovača.
Obje udruge, zajedno s još tridesetak drugih, članice su Hrvatskog saveza informatičara.
 
EJOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C++ i Java. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (rođeni 2003. godine ili mlađi) i dva voditelja.
 
Organizacija izbora tima, pripreme i odlazak na 2. europsku juniorsku informatičku olimpijadu dio je plana i programa Hrvatskog saveza informatičara koji se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Innopolisu, 31. srpnja 2018. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, tajnik