EJOI 2019 Logo
 
3rd EUROPEAN JUNIOR OLYMPIAD IN INFORMATICS - EJOI 2019
 
3. EUROPSKA JUNIORSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA 2019
 
Maribor, Slovenija, od 23. do 29. kolovoza 2019.
 
Nakon cijelog niza natjecanja (od listopada 2018. do lipnja 2019.) na kojima su se mladi informatičari programeri - učenici osnovnih škola korak po korak probijali prema hrvatskoj juniorskoj informatičkoj reprezentaciji, od čega bismo izdvojili sudjelovanje na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 13. travnja 2019.), kao i na Juniorskim izbornim pripremama (Zagreb, 1. i 2. lipnja 2019.) došao je i trenutak za nastup najboljih mladih hrvatskih informatičara u ovoj školskoj godini na 3. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi - European Junior Olympiad in Informatics koja se ove godine od 23. do 29. kolovoza održava u Mariboru, Slovenija, gdje uz Hrvatsku nastupaju i reprezentacije iz još 23 europske zemlje.
 
Fran Babić, Marko Dorčić, Ivan Janjić i Vlatko Borevković
Fran Babić, Marko Dorčić, Ivan Janjić i Vlatko Borevković
 
Učenici koji nastupaju za našu juniorsku reprezentaciju su:
 
1. Fran Babić, 8. razred, OŠ E. Kumičića Velika Gorica
2. Vlatko Borevković, 8. razred, OŠ Cvjetno naselje Zagreb
3. Marko Dorčić, 8. razred, OŠ A. Stepinca Zagreb
4. Ivan Janjić, 8. razred, OŠ Zrinskih Nuštar
 
a s članovima hrvatske juniorske informatičke reprezentacija su i Nikola Dmitrović, prof. savjetnik, odgovorni voditelj, i Matej Ferenčević, stručni voditelj, kao i Krešimir Malnar, član Upravnog odbora Europske juniorske informatičke olimpijade.
 
Program 3. EJOI-a tijekom sedam dana obuhvaća:
- svečano otvorenje
- probno natjecanje i dva dana natjecanja
- organizirane izlete, razgledavanje turističkih i kulturnih znamenitosti, sportske aktivnosti, zabavu, društvene igre i druženje natjecatelja u slobodno vrijeme
- završnu svečanost s dodjelom medalja
 
 
Ovo natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskim jezicima C++ i Java. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (rođeni 2004. godine ili mlađi) i dva voditelja.
 
Kako bi mladi hrvatski olimpijci na ovoj olimpijadi ostvarili što bolji uspjeh, održane su stručne intenzivne pripreme, prvo tijekom Kampa mladih informatičara Hrvatske (Krk, od 19. do 29. lipnja), a kasnije i u XV. gimnaziji, na kojima su članovi naše reprezentacije kroz cjelodnevni osmišljeni program prisustvovali predavanjima najboljih stručnih suradnika Hrvatskog saveza informatičara, uz rješavanje zadataka s međunarodnih informatičkih natjecanja iz proteklih godina.
 
Organizacija izbora tima, pripreme i odlazak na 3. europsku juniorsku informatičku olimpijadu dio je plana i programa Hrvatskog saveza informatičara koji se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Mariboru, 24. kolovoza 2019. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, tajnik