EJOI 2020 Logo
 
4th EUROPEAN JUNIOR OLYMPIAD IN INFORMATICS - EJOI 2020
 
4. EUROPSKA JUNIORSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA 2020
 
Tbilisi, Gruzija, od 2. do 6. rujna 2020.
 
SREBRO I DVIJE BRONCE ZA MLADE HRVATSKE INFORMATIČARE
 
Na 4. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi - EJOI 2020, koja se od 2. do 6. rujna održala u Tbilisiju, Gruzija uz online sudjelovanje svih zemalja, naša juniorska informatička reprezentacija, sastavljena samo od učenika osnovnih škola, ove je godine ponovila prošlogodišnji uspjeh.
 
U konkurenciji 92 natjecatelja iz 27 zemalja mladi hrvatski informatičari osvojili su JEDNU SREBRNU i DVIJE BRONČANE medalje, čime je Hrvatska zauzela solidno 7. MJESTO u ukupnom poretku.
 
Republiku Hrvatsku na ovom je natjecanju zastupao tim sastavljen od četiri učenika osnovnih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 17. srpnja), te Juniorskim izbornim pripremama (Zagreb, 29. i 30. srpnja).
 
Lara Semeš, Nikola Vujica, Fran Škarica i Luka Protulipac
Lara Semeš, Nikola Vujica, Fran Škarica i Luka Protulipac
 
Medalja Ime i prezime Razred/Škola
SREBRO LARA SEMEŠ 8. razred, OŠ Kajzerica Zagreb (u sljedećoj šk. god. XV. gimnazija Zagreb)
BRONCA FRAN ŠKARICA 7. razred, OŠ A.G. Matoša Zagreb
BRONCA LUKA PROTULIPAC 8. razred, OŠ A. Stepinca Zagreb (u sljedećoj šk. god. XV. gimnazija Zagreb)
- NIKOLA VUJICA 7. razred, OŠ B. Tonija Samobor
 
KOMPLETNI REZULTATI
 
Odgovorni voditelj reprezentacije bio je Nikola Dmitrović, prof. savjetnik, stručni voditelj dr. sc. Adrian Satja Kurdija, a u organizaciji ovog nastupa još su sudjelovali Matej Ferenčević, Alenka Dogan Capan i Pavel Kliska. Odgovorni organizator ovog nastupa, a ujedno i član Upravnog odbora Europske juniorske informatičke olimpijade, bio je Krešimir Malnar.
 
Uspjeh naših mladih informatičara prvenstveno je zasluga njih samih, kao i njihovih učitelja, mentora, roditelja i stručnih suradnika Hrvatskog saveza informatičara, ali svakako bismo istaknuli da su sva četiri učenika članovi Zagrebačkog računalnog saveza, članice Hrvatskog saveza informatičara, na čijim su radionicama i pripremama stekli mnoga znanja i iskustva.
 
Ovo natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskim jezicima C++ i Java. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (rođeni 2005. godine ili mlađi) i dva voditelja.
 
Nastup naših mladih informatičara na 4. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme koje prethode nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je Visoko učilište Algebra pružilo domaćinstvo nastupu naših natjecatelja.
Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 6. rujna 2020. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik