EJOI 2020 Logo
 
4th EUROPEAN JUNIOR OLYMPIAD IN INFORMATICS - EJOI 2020
 
4. EUROPSKA JUNIORSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA 2020
 
Tbilisi, Gruzija, od 2. do 6. rujna 2020.
 
Nakon cijelog niza natjecanja (od listopada 2019. do srpnja 2020.) na kojima su se mladi informatičari programeri - učenici osnovnih škola korak po korak probijali prema hrvatskoj juniorskoj informatičkoj reprezentaciji, od čega bismo izdvojili sudjelovanje na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 17. srpnja 2020.), kao i na Juniorskim izbornim pripremama (Zagreb, 29. i 30. srpnja 2020.) došao je i trenutak za nastup najboljih mladih hrvatskih informatičara u ovoj školskoj godini na 4. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi - European Junior Olympiad in Informatics koja se ove godine od 2. do 6. rujna održava u gradu Tbilisi, Gruzija, gdje uz Hrvatsku nastupaju i reprezentacije iz još 26 europskih zemalja.
Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, organizator je ovo natjecanje odlučio održati u online formatu, uz želju da se sljedeće godine, ako će to biti moguće, natjecanje održi uživo u Gruziji, kako je bilo planirano i za ovu godinu.
 
Lara Semeš, Nikola Vujica, Fran Škarica i Luka Protulipac
Lara Semeš, Nikola Vujica, Fran Škarica i Luka Protulipac
 
U juniorskoj reprezentaciji Hrvatske na EJOI 2020 nastupaju sljedeći učenici:
  • LUKA PROTULIPAC, 8. razred, OŠ A. Stepinca Zagreb (u sljedećoj šk. god. XV. gimnazija Zagreb)
  • LARA SEMEŠ, 8. razred, OŠ Kajzerica Zagreb (u sljedećoj šk. god. XV. gimnazija Zagreb)
  • FRAN ŠKARICA, 7. razred, OŠ A.G. Matoša Zagreb
  • NIKOLA VUJICA, 7. razred, OŠ B. Tonija Samobor
 
 
Odgovorni voditelj reprezentacije je Nikola Dmitrović, prof. savjetnik, stručni voditelj dr. sc. Adrian Satja Kurdija, a u organizaciji ovog nastupa još sudjeluju Matej Ferenčević, Alenka Dogan Capan i Pavel Kliska. Odgovorni organizator ovog nastupa, a ujedno i član Upravnog odbora Europske juniorske informatičke olimpijade, je Krešimir Malnar.
 
Ovo natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskim jezicima C++ i Java. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (rođeni 2005. godine ili mlađi) i dva voditelja.
 
Nastup naših mladih informatičara na 4. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme koje prethode nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je Visoko učilište Algebra pružilo domaćinstvo nastupu naših natjecatelja.
Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 2. rujna 2020. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik