EJOI 2021 Logo
 
5th EUROPEAN JUNIOR OLYMPIAD IN INFORMATICS - EJOI 2021
 
5. EUROPSKA JUNIORSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA 2021
 
Ploiesti, Rumunjska, od 24. do 28. kolovoza 2021.
 
ČETIRI BRONCE ZA MLADE HRVATSKE INFORMATIČARE
 
Na 5. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi - EJOI 2021, koja se od 24. do 28. kolovoza održala u gradu Ploiesti, Rumunjska uz online sudjelovanje svih zemalja, naša juniorska informatička reprezentacija ove je godine polučila solidan uspjeh i u konkurenciji 107 natjecatelja iz 30 zemalja osvojila ČETIRI BRONČANE medalje.
 
Republiku Hrvatsku na ovom je natjecanju zastupao tim sastavljen od četiri učenika osnovnih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 24. travnja), te Juniorskim izbornim pripremama (Zagreb, 8. i 9. svibnja).
 
Luka Duplančić, Karlo Brčić, Borna Čizmarević i Fran Škarica
Luka Duplančić, Karlo Brčić, Borna Čizmarević i Fran Škarica
 
Medalja Ime i prezime Razred/Škola
BRONCA KARLO BRČIĆ 7. razred, OŠ Kajzerica Zagreb
BRONCA LUKA DUPLANČIĆ 8. razred, OŠ D. Domjanića Zagreb
BRONCA BORNA ČIZMAREVIĆ 8. razred, OŠ "Fran Franković" Rijeka
BRONCA FRAN ŠKARICA 8. razred, OŠ A.G. Matoša Zagreb
 
KOMPLETNI REZULTATI
 
Odgovorni voditelj reprezentacije bio je Nikola Dmitrović, prof. savjetnik, stručni voditelj Dominik Fistrić, a u organizaciji ovog nastupa još su sudjelovali Matej Ferenčević, Gabrijel Jambrošić i Vito Anić. Odgovorni organizator ovog nastupa, a ujedno i član Upravnog odbora Europske juniorske informatičke olimpijade, bio je Krešimir Malnar.
 
 
Uspjeh naših mladih informatičara prvenstveno je zasluga njih samih, kao i njihovih učitelja, mentora, roditelja i stručnih suradnika Hrvatskog saveza informatičara, ali svakako bismo istaknuli da svi učenici svoj uspjeh sigurno duguju i mentorima iz strukovnih udruga čiji su članovi (Udruga informatičara Božo Težak Zagreb i Dom mladih Rijeka).
 
Ovo natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskim jezicima C++ i Java. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika i dva voditelja.
 
 
Nastup naših mladih informatičara na 5. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme koje prethode nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je XV. gimnazija pružila domaćinstvo nastupu naših natjecatelja.
Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 28. kolovoza 2021. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik