EJOI 2021 Logo
 
5th EUROPEAN JUNIOR OLYMPIAD IN INFORMATICS - EJOI 2021
 
5. EUROPSKA JUNIORSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA 2021
 
Ploiesti, Rumunjska, od 24. do 28. kolovoza 2021.
 
Nakon cijelog niza natjecanja (od listopada 2020. do srpnja 2021.) na kojima su se mladi informatičari programeri - učenici osnovnih škola korak po korak probijali prema hrvatskoj juniorskoj informatičkoj reprezentaciji, od čega bismo izdvojili sudjelovanje na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 24. travnja 2021.), kao i na Juniorskim izbornim pripremama (Zagreb, 8. i 9. svibnja 2021.) došao je i trenutak za nastup najboljih mladih hrvatskih informatičara u ovoj školskoj godini na 5. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi - European Junior Olympiad in Informatics koja se ove godine od 24. do 28. kolovoza rujna održava u gradu Ploiesti, Rumunjska, gdje uz Hrvatsku nastupaju i reprezentacije iz još 29 europskih zemalja.
Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, organizator je ovo natjecanje odlučio održati u online formatu.
 
Luka Duplančić, Karlo Brčić, Borna Čizmarević i Fran Škarica
Luka Duplančić, Karlo Brčić, Borna Čizmarević i Fran Škarica
 
U juniorskoj reprezentaciji Hrvatske na EJOI 2021 nastupaju sljedeći učenici:
  • KARLO BRČIĆ, 7. razred, OŠ Kajzerica Zagreb
  • BORNA ČIZMAREVIĆ, 8. razred, OŠ "Fran Franković" Rijeka
  • LUKA DUPLANČIĆ, 8. razred, OŠ D. Domjanića Zagreb
  • FRAN ŠKARICA, 8. razred, OŠ A.G. Matoša Zagreb
 
 
Odgovorni voditelj reprezentacije je Nikola Dmitrović, prof. savjetnik, stručni voditelj Dominik Fistrić, a u organizaciji ovog nastupa još sudjeluju Matej Ferenčević, Gabrijel Jambrošić i Vito Anić. Odgovorni organizator ovog nastupa, a ujedno i član Upravnog odbora Europske juniorske informatičke olimpijade, je Krešimir Malnar.
 
Ovo natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskim jezicima C++ i Java. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (rođeni 2006. godine ili mlađi) i dva voditelja.
 
Nastup naših mladih informatičara na 5. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme koje prethode nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je XV. gimnazija pružila domaćinstvo nastupu naših natjecatelja.
Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 24. kolovoza 2021. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik