EJOI 2023 Logo
 
7th EUROPEAN JUNIOR OLYMPIAD IN INFORMATICS - EJOI 2023
 
7. EUROPSKA JUNIORSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA 2023
 
Kutaisi, Gruzija, od 8. do 14. rujna 2023.
 
Nakon cijelog niza natjecanja (od listopada 2022. do lipnja 2023.) na kojima su se mladi informatičari programeri - učenici osnovnih škola korak po korak probijali prema hrvatskoj juniorskoj informatičkoj reprezentaciji, od čega bismo izdvojili sudjelovanje na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 20. svibnja 2023.), kao i na Juniorskim izbornim pripremama (Zagreb, 9. i 11. lipnja 2023.) došao je i trenutak za nastup najboljih mladih hrvatskih informatičara u ovoj školskoj godini na 7. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi - European Junior Olympiad in Informatics koja se ove godine od 8. do 14. rujna održava u Kutaisi, Gruzija, gdje uz Hrvatsku nastupaju i reprezentacije iz još 23 europske zemlje.
 
Gabriel Katić, Dino Hadžić, Ivo Pavičić i Vito Toševski
Gabriel Katić, Dino Hadžić, Ivo Pavičić i Vito Toševski
 
U juniorskoj reprezentaciji Hrvatske na EJOI 2023 nastupaju sljedeći učenici (navedeni su podaci za šk. god. 2022/2023):
  • DINO HADŽIĆ, 8. razred, OŠ Ljubljanica Zagreb
  • GABRIEL KATIĆ, 8. razred, OŠ Bartola Kašića Zagreb
  • IVO PAVIČIĆ, 7. razred, OŠ Matka Laginje Zagreb
  • VITO TOŠEVSKI, 8. razred, OŠ don Lovre Katića Solin
 
 
Stručni voditelj reprezentacije je Vito Anić, dok je odgovorni organizator ovog nastupa, a ujedno i član Upravnog odbora Europske juniorske informatičke olimpijade Krešimir Malnar.
 
Ovo natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskim jeziku C++. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (rođeni 2008. godine ili mlađi) i dva voditelja.
 
Nastup naših mladih informatičara na ovom natjecanju i stručne pripreme koje su prethodile nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara.
Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Kutaisi, 9. rujna 2023. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik