logo
 
EUC 2024
The 2024 ICPC European Championship
 
Europsko studentsko ICPC natjecanje
Prag, Češka, od 22. do 24. ožujka 2024.
 
TIM SVEUČILIŠTA U ZAGREBU OSVOJIO DRUGO MJESTO U EUROPI!
 
Na Tehničkom sveučilištu u Pragu, od 22. do 24. ožujka 2024. godine, održano je Europsko studentsko ICPC natjecanje (EUC) na kojem su sudjelovala 52 tima s 48 sveučilišta iz cijele Europe.
 
Hrvatsku su na ovom natjecanju predstavljala dva tima, oba sa Sveučilišta u Zagrebu, koji su pravo nastupa izborili sudjelovanjem na Srednjoeuropskom studentskom ICPC natjecanju, održanom od 8. do 10. prosinca 2023. godine u Ljubljani.
 
Patrick Pavić, Dorijan Lendvaj i Krešimir Nežmah
Patrick Pavić, Dorijan Lendvaj i Krešimir Nežmah
 
Najbolje plasirani hrvatski tim bio je tim u sastavu DORIJAN LENDVAJ, KREŠIMIR NEŽMAH i PATRICK PAVIĆ, svi studenti Matematičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su fenomenalnim nastupom zauzeli DRUGO MJESTO i tim rezultatom osvojili SREBRNU MEDALJU. Dodatno, ovim rezultatom plasirali su se i u finale Svjetskog studentskog ICPC natjecanja koje će se u rujnu održati u Astani, Kazahstan.
 
Zagreb 1 ZAGREB 1
 
Dorijan Lendvaj, PMF-MO, student 2. godine preddiplomskog studija
Krešimir Nežmah, PMF-MO, student 3. godine preddiplomskog studija
Patrik Pavić, PMF-MO, student 2. godine preddiplomskog studija
2. MJESTO
 
 
Zagreb 3 ZAGREB 3
 
Vlatko Borevković, PMF-MO, student 1. godine preddiplomskog studija
Toni Brajko, FER, student 1. godine preddiplomskog studija
Marko Dorčić, FER, student 1. godine preddiplomskog studija
17. MJESTO
 
KOMPLETNI REZULTATI
 
Europsko studentsko ICPC natjecanje novo je natjecanje, prvi puta se održava i dio je Svjetskog studentskog ICPC natjecanja (International Collegiate Programming Contest - ICPC). Ovo svjetsko natjecanje studentskih timova u programiranju već je skoro pola stoljeća pokretač svjetskog natjecateljskog obrazovnog programa i potiče napredak generacija svjetskih programera i računarskih inženjera.
 
ICPC svoje korijene vuče od natjecanja održanog na Sveučilištu Texas A&M 1970. godine. Ideja je ubrzo postala popularna u SAD i Kanadi te je prvo Finale ACM ICPC natjecanja održano 1977. godine. Od tada do danas natjecanje je preraslo u svjetsku mrežu regionalnih natjecanja koja okupljaju timove s više od 75 tisuća studenata koji dolaze s 3450 sveučilišta iz 111 država svijeta. Timovi od tri studenta predstavljaju svoja sveučilišta na 45 regionalnih natjecanja te imaju priliku nastupiti na finalu koje okuplja 140 najboljih timova iz cijeloga svijeta.
 
Hrvatski studenti u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara na ovom natjecanju nastupaju od 1996. godine, te postižu odlične rezultate. Posebno uspješni bili su na CERC-u 2007., 2013., 2014., 2015., 2016., 2018. i 2019. kada su hrvatski timovi izborili plasman na finale Svjetskog studentskog ICPC natjecanja i na prva tri od navedenih nastupa osvojili srebrnu medalju.
 
Nastup naših informatičara na ovom iznimno jakom natjecanju organizirao je Hrvatski savez informatičara koji je ranije organizirao i proveo sva studentska prednatjecanja za izbor svih naših timova koji su nastupili na ovom natjecanju.
Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Pragu, 25. ožujka 2024. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, tajnik