HIO 2008 Logo
 
14. HRVATSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA
 
HIO 2008
 
PRIMOŠTEN, Hotel ZORA
19. travnja 2008.
 
14. hrvatska informatička olimpijada – HIO održana je 19. travnja 2008. u hotelu Zora u Primoštenu. 14. HIO je kao i proteklih 13 godina u cijelosti organizirao i proveo Hrvatski savez informatičara (HSIN), nastojeći je pravilima, te težinom i kompleksnošću zadataka uskladiti s Međunarodnom informatičkom olimpijadom (IOI).
 
Na ovom, najjačem natjecanju mladih informatičara Hrvatske nastupilo je 20 učenika i jedna učenica srednjoškolske dobi, 15 iz Zagreba i po jedan iz Bjelovara, Ivanić Grada, Požege, Preloga, Splita i Varaždina.
Ovi su učenici pozvani na HIO temeljem rezultata s netom završenog Državnog natjecanja (2 ispita) održanog u istom hotelu od 15. do 18. travnja 2008. pod stručnim vodstvom Hrvatskog saveza informatičara uz financijsku potporu glavnih organizatora MZOS-a i AZOO-a.
 
Natjecanje je trajalo 5 sati, a 4 zadatka na algoritamskoj osnovi trebalo je riješiti u programskim jezicima Pascal, C ili C++ pod operativnim sustavom Windows XP ili Linux. Zadatke je posebno za HIO izradilo stručno povjerenstvo HSIN-a na čelu s Bojanom Antolovićem, dipl. ing., dok je evaluacijski sustav HSIN-a uskladio i nadgledao Marko Ivanković.
 
Najuspješniji na 14. hrvatskoj informatičkoj olimpijadi u 2008. godini su:
 
1. mjesto - zlatna medalja GORAN ŽUŽIĆ 3. razred V. gimnazija, Zagreb
2. mjesto - srebrna medalja IVO SLUGANOVIĆ 4. razred V. gimnazija, Zagreb
3. mjesto - brončana medalja BRUNO RAHLE 3. razred V. gimnazija, Zagreb
 
 
Na svečanoj večeri rezultate je objavio predsjednik povjerenstva za HIO Bojan Antolović, dipl. ing., a pobjednicima na 14. HIO medalje i diplome uručio je predsjednik Hrvatskog saveza informatičara, Alen Spiegl. Ivo Šeparović, tajnik Hrvatskog saveza informatičara i odgovorni organizator ovog programa, zahvalio se svim nazočnima i čestitao najuspješnijim natjecateljima i njihovim mentorima, potaknuvši ih na daljnji predani rad. Osvajače medalja razveselio je vrijednim nagradama HSIN-a. Najuspješnija škola na 14. HIO bila je V. gimnazija iz Zagreba, a najuspješniji mentor Predrag Brođanac, dipl. ing.
 
 
Na Izborne pripreme (od 6. do 10. svibnja 2008. u HSIN-u) za konačni izbor hrvatskog informatičkog tima (4 učenika), za nastup na 20. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u kolovozu ove godine u Kairu, te na 15. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi početkom srpnja u Dresdenu, pozvano je 10 najbolje rangiranih učenika sa 14. HIO.
 
U Primoštenu, 19. travnja 2008.

Priredio:
Za Hrvatski savez informatičara

Aron Bohr

Ivo Šeparović, dipl. ing.
Organizator HIO i Izbornih priprema