HIO 2016 Logo
 
22. HRVATSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA
 
HIO 2016
 
Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb
 
subota, 2. travnja 2016.
 
22. hrvatska informatička olimpijada, održana je 2. travnja 2016. godine u Zagrebu. Ovo najprestižnije i najznačajnije godišnje informatičko natjecanje za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj Hrvatski savez informatičara organizirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.
 
Jedna od dvije dvorane za natjecanje
 
Natjecanje je okupilo 30 najuspješnijih učenika s nacionalnih natjecanja školskoj godini 2015/2016 (Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara i Državno natjecanje u informatici u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatskog saveza informatičara), a najuspješniji su bili:
 
Medalja Ime i prezime Razred Škola/klub
ZLATNA MEDALJA DOMAGOJ BRADAČ 4 XV. gimnazija Zagreb
SREBRNA MEDALJA MARIN KIŠIĆ 3 Prva gimnazija Varaždin
BRONČANA MEDALJA VILIM LENDVAJ 2 XV. gimnazija Zagreb
 
KOMPLETNI REZULTATI
 
Marin Kišić (srebro), Domagoj Bradač (zlato) i Vilim Lendvaj (bronca)
 
Natjecanje je trajalo pet sati tijekom kojih su natjecatelji rješavali četiri problemska zadatka na algoritamskoj osnovi, te ih kôdirali u programskim jezicima Python, Pascal, C i C++ na Linux platformi.
 
Zadatke za natjecanje pripremilo je Znanstveno povjerenstvo na čelu s doc. dr. sc. Antom Đerekom. Ostali članovi povjerenstva bili su Ivan Katanić, Frane Kurtović i Gustav Matula. Za provedbu i evaluaciju zaduženi su bili Matej Ferenčević i Aron Bohr, a za organizaciju Alenka Dogan Capan, Alen Spiegl, predsjednik HSIN-a, i Krešimir Malnar, tajnik HSIN-a.
 
Svim sudionicima HIO 2016 na prigodnoj su svečanosti dodijeljena priznanja, a najuspješnijima diplome, medalje i nagrade koje su im dodijelili članovi Znanstvenog povjerenstva. Također su dodijeljene i zahvalnice svima koji su sudjelovali i pomogli u organizaciji HIO 2016.
 
Na kraju svečanosti objavljena su imena učenika pozvanih na Izborne pripreme. Jedanaestorica najuspješnijih natjecatelja s HIO 2016 stekla su pravo sudjelovanja na pripremama na kojima će se kroz dva izborna ispita boriti za ulazak u reprezentaciju koja će zastupati Republiku Hrvatsku na međunarodnim informatičkim natjecanjima u 2016. godini - 23. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi - CEOI 2016 (Piatra Neamt, Rumunjska, od 18. do 23. srpnja) i 27. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi - IOI 2016 (Kazan, Rusija, od 12. do 19. kolovoza).
 
Pozvani na Izborne pripreme
 
Potporu ovom tradicionalnom natjecanju pružili su Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i informatička tvrtka Omega software, dodijelivši vrijedne nagrade najboljim informatičarima.
 
Ovaj program financira se iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 4. travnja 2016. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik