HIO 2019 Logo
 
25. HRVATSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA
 
HIO 2019
 
Visoko učilište Algebra, Ilica 242, Zagreb
 
nedjelja, 14. travnja 2019.
 
Jubilarna 25. hrvatska informatička olimpijada, održana je 14. travnja 2019. godine u Zagrebu.
Ovo najprestižnije i najznačajnije godišnje informatičko natjecanje učenika srednjih škola Republike Hrvatske odvija se po uzoru i u skladu s pravilima svjetske i regionalnih informatičkih olimpijada, a Hrvatski savez informatičara olimpijadu je i ove godine organizirao na Visokom učilištu Algebra u Zagrebu.
 
Dvorana za natjecanje
 
Natjecanje je okupilo 26 najuspješnijih učenika s nacionalnih natjecanja u školskoj godini 2018/2019 (Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici u organizaciji HSIN-a i Državno natjecanje u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog saveza informatičara), a najuspješniji su bili:
 
Medalja Ime i prezime Razred Škola
ZLATNA MEDALJA PATRIK PAVIĆ 1 XV. gimnazija Zagreb
SREBRNA MEDALJA KREŠIMIR NEŽMAH 2 XV. gimnazija Zagreb
BRONČANA MEDALJA DORIJAN LENDVAJ 1 XV. gimnazija Zagreb
 
KOMPLETNI REZULTATI
 
Krešimir Nežmah (srebro), Patrik Pavić (zlato) i Dorijan Lendvaj (bronca)
 
Natjecanje je trajalo pet sati tijekom kojih su natjecatelji rješavali četiri problemska zadatka na algoritamskoj osnovi, te ih kôdirali u programskim jezicima Python i C/C++ pod operativnim sustavom Linux.
 
Zadatke za natjecanje pripremilo je Znanstveno povjerenstvo na čijem čelu je bio Adrian Satja Kurdija. Ostali članovi povjerenstva bili su Domagoj Bradač, Mislav Bradač, Ivan Paljak i Tonko Sabolčec. Za provedbu i evaluaciju zadužen je bio Matej Ferenčević, a za organizaciju Alenka Dogan Capan, Alen Spiegl, predsjednik HSIN-a, i Krešimir Malnar, tajnik HSIN-a.
 
Svim sudionicima HIO 2019 na prigodnoj su svečanosti dodijeljena priznanja, a najuspješnijima diplome, medalje i nagrade koje su im dodijelili članovi Znanstvenog povjerenstva. Također su dodijeljene i zahvalnice svima koji su sudjelovali i pomogli u organizaciji HIO 2019.
 
Na kraju svečanosti objavljena su imena učenika pozvanih na Izborne pripreme. Sedmorica najuspješnijih natjecatelja s HIO 2019 stekla su pravo sudjelovanja na pripremama na kojima će se kroz dva izborna ispita boriti za ulazak u reprezentaciju koja će zastupati Republiku Hrvatsku na međunarodnim informatičkim natjecanjima u 2019. godini - 26. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi - CEOI 2019 (Bratislava, Slovačka, od 23. do 29. srpnja) i 31. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi - IOI 2019 (Baku, Azerbajdžan, od 4. do 11. kolovoza).
 
Pozvani na Izborne pripreme
 
Potporu ovom tradicionalnom natjecanju pružili su Visoko učilište Algebra i informatička tvrtka Omega software, dodijelivši vrijedne nagrade najboljim informatičarima.
 
Ovaj program financira se iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 15. travnja 2019. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik