HRVATSKA PROGRAMERSKA LIGA
www.hpl.t-com.hr

 

Jedna od točaka dnevnog reda na sjednici Izvršnog odbora HSIN-a, održanoj 11. prosinca 2003. godine, bio je program i financiranje rada HPL-a u 2004. godini. Dogovoreno je da će se HPL u 2004. godini organizirati kao jedan od posebnih programa HSIN-a sa svojim Upravnim odborom, koji će onda u ime HSIN-a voditi kompletan posao. Za predsjednika odbora imenovan je utemeljitelj HPL-a Vlado Lendvaj, za dopredsjednicu Lidija Kralj, za tehničku podršku Davor Bonači, a za članove Marina Ninković, Sanja Grabusin, Josip Justinić, Đuro Leščić i Zdravko Škokić. Također je dogovoreno da će Upravni odbor zainteresiranim školama unaprijed slati informacije e-mail-om.

Hrvatska programerska liga je u četvrtoj sezoni ponovo imala preko 100 sudionika, a ova sezona je imala i nekoliko specifičnosti. Najveća promjena u odnosu na dosadašnje natjecanje je uvođenje dodatna dva proljetna kola koja nisu rangirana u ukupnom poretku nego su služila kao testiranje online evaluacijskog sustava i za autore i za korisnike, a sam sustav je poslije toga uspješno primijenjen na županijskom i državnom natjecanju, te na međunarodnom online natjecanju. Sam sustav je smješten na serveru koji je za potrebe hrvatskog školstva darovao HTNET, sadašnji T-COM i zasad je najznačajniji sadržaj servera.

Druga posebnost ove sezone su izuzetno dobri rezultati dvojice osnovaca, Kičić Ivice i posebno Žužić Gorana, koji je bio posve ravnopravan najboljim srednjoškolcima, što se ponovilo i na državnom natjecanju gdje je zahvaljujući izuzetnim rezultatima bio prvi osnovac ikad pozvan na Hrvatsku informatičku olimpijadu.

Prvo kolo nove sezone je također obilježeno očekivano dobrim rezultatima favorita i izuzetno brojnim i rezultatski dobrim nastupom zagrebačkih osnovaca čime su ZRS i udruga informatičara Božo Težak pokazali kako se vrijednim i kvalitetno osmišljenim radom mogu postići izuzetni rezultati.

Na kraju treba svakako zahvaliti Hrvatskom Telekomu, koji je ustupanjem servera omogućio postavljanje online evaluatora, te ZRS-u koji je i financijski pomogao dizanju programske kvalitete HPL-a ove godine. Sam sustav za evaluaciju je već sada u redovnoj upotrebi, no u tijeku su i daljnja poboljšanja koja će ga učiniti još kvalitetnijim.

Vlado Lendvaj

 

Ukupni rezultati srednjoškolaca za sezonu 2003./2004.

 

1. razred
Bruno Kovačić
Petra Bosilj
Igor Čanadi
XV gimnazija Zagreb
Gimnazija Varaždin
XV gimnazija Zagreb
422
386
370
2. razred
Igor Bonači
Tomislav Grbin
Marko Ivanković
III gimnazija Split
XV gimnazija Zagreb
Gimnazija Varaždin
625
480
471
3. razred
Davor Prugovečki
Hrvoje Ribičić
Krešimir Špes
XV gimnazija Zagreb
XV gimnazija Zagreb
XIII gimnazija Zagreb
644
629
454
4. razred
Luka Kalinovčić
Marko Dimjašević
Filip Nikšić
Lovro Pužar
XV gimnazija Zagreb
Gimnazija I.Z.Dijankovečkoga Križevci
IK Net Ivanić Grad
XV gimnazija Zagreb
901
703
552
552
Ekipni poredak
XV gimnazija Zagreb
Gimnazija Varaždin
Gimanzija I. Z. Dijankovečkoga Križevci
III Gimnazija Split
1753
1186
904
894