PROIZVODNJA STOÈNE HRANE PRIMJENOM HIDROTERMIÈKE OBRADE BILJNIH OSTATAKA I ZRNATIH KULTURA

 

 

"ÐURO ÐAKOVIÆ" Holding d. d., Slavonski brod,Dr. M. Budaka 1

Ivan Kach

Marija Gasler

Ivanka Jeleniæ

Vladimir Starèeviæ

Sažetak inovacije: postupkom hidrotermièke obrade, tj. djelovanjem zasiæene vodene pare u odreðenom vremenu, te zatim naglom ekspanzijom na atmosferski tlak dolazi do kemijskih i fizikalnih promjena u strukturi biljnih ostataka (kukurozovina, pšenièna slama, .... ) i zrnatih kultura ( sojino zrno, kukuruz, jeèam, bob, ... ). Poslijedice ovih promjena su znatno poveèanje probavljivosti odnosno hranidbene vrijednosti ovako dobivene stoène hrane.

Prednost inovacije:na jednom te istom postrojenju moguæa obrada biljnih ostataka i zrnatih kultura. Djelovanjem samo zasiæene vodene pare ( bez kemikalija) dobivena je kvalitetna stoèna hrana, tj. bez štetnih primjesa. Kao biljni ostaci koriste se stalno prisutne sekundarne sirovine.

Namjena inovacije:proizvodnja kvalitetne stoène hrane u ishrani preživaèa (goveda, koze, ovce... ), te u svinjogojstvu, preradarstvu ..., uz moguænost proširenja primjene.