PROIZVODNJA STOÈNE HRANE PRIMJENOM HIDROTERMIÈKE OBRADE BILJNIH OSTATAKA I ZRNATIH KULTURA

"ÐURO ÐAKOVIÆ" Holding d. d., Slavonski brod,Dr. M. Budaka 1
Ivan Kach
Marija Gasler
Ivanka Jeleniæ
Vladimir Starèeviæ
Saetak inovacije: postupkom hidrotermièke obrade, tj. djelovanjem zasiæene vodene pare u odreðenom vremenu, te zatim naglom ekspanzijom na atmosferski tlak dolazi do kemijskih i fizikalnih promjena u strukturi biljnih ostataka (kukurozovina, penièna slama, .... ) i zrnatih kultura ( sojino zrno, kukuruz, jeèam, bob, ... ). Poslijedice ovih promjena su znatno poveèanje probavljivosti odnosno hranidbene vrijednosti ovako dobivene stoène hrane.
Prednost inovacije:na jednom te istom postrojenju moguæa obrada biljnih ostataka i zrnatih kultura. Djelovanjem samo zasiæene vodene pare ( bez kemikalija) dobivena je kvalitetna stoèna hrana, tj. bez tetnih primjesa. Kao biljni ostaci koriste se stalno prisutne sekundarne sirovine.
Namjena inovacije:proizvodnja kvalitetne stoène hrane u
ishrani preivaèa (goveda, koze, ovce... ), te u svinjogojstvu,
preradarstvu ..., uz moguænost proirenja primjene.